• 1
    mustafa güzelgöz çoğumuz ilk defa duyuyoruz bu ismi.kendisi 1940'lı yılların vefaspor'unun başarılı kalecisidir.

    vefaspor'da başarıyla kalecilik yaparken bir gün memleketi ürgüp'e gider.ürgüp'te coşkuyla karşılanır.eee o zamanın vefaspor'u çok büyük takımdır.böyle bir takımın kalecisinin de ürgüp'ü şereflendirmesi büyük olaydır.coşkuyla karşılanır kaleci mustafa güzelgöz.ürgüp ahalisi durmadan ona sevgi sözcükleri dökerler.ürgüp gençleri peşinden ayrılmaz o da futbol hakkında onlara bir şeyler öğretir.bunu gören ürgüp kaymakamı mustafa'nın yanına gider ve der ki.

    -mustafa gitme istanbul'a buradaki gençler bilgisiz sen onlara sporu sevdir onlara futbolu öğret.sana da burdan ben bir memurluk ayarlayayım.maaşını da alırsın.istanbul'da herkes bilir futbolu sen gel bu çocuklara öğret der.

    mustafa bu teklifi kabul eder.ve ona ürgüp kütüphanesi memurluğunu verirler.kütüphane dediysek bir oda kadar içinde okunmamaktan kokuşmuş küflenmiş kitaplar.kaleci mustafa hemen temizliğe koyulur kütüphaneyi tekrar adam eder.günler geçer bu arada futbol eğitimine de devam eder ama oturur kütüphanede kimseler gelmez kütüphaneye.

    kararını verir.bir eşek alır kütüphaneye.(sunay akın'a göre mustafa güzelgöz'ün bu hamlesi hayatındaki en güzel kurtarıştır.)kaleci mustafa eşeğe bindirir ne kadar kitap varsa köy köy gezmeye başlar ürgüp çevresinde bütün kahveleri gezer.köylü dayanamaz alır kitabı eline okumaya başlar.çok sever dayanamaz bir tane daha ister.1940'lı yıllarının ürgüp'ünde halk balzac okumaya başlamıştır.ve daha fazlasını istemeye başlamıştır mustafa'dan.

    ama kadınlara ulaşamaz.kadınlara kitap okutamaz onların da okumasını ister.yine aklına parlak bir fikir gelir.dikiş makinesi firmalarına bir mektup yazar.singer gönderir bir kaç makine.kütüphaneye koyar.bütün ürgüp kadınlarına dikiş nakış kursunun kütüphanede olduğunu söyler.tabi talep yoğundur.bir kaç dikiş makinesi'de bu talebe karşılık verememektedir.kütüphane kapısının önünde kadınlar uzunca sıraya geçmişlerdir.kaleci mustafa alır eline kitapları sırada bekleyen kadınlara tek tek sorar kitap okumak ister misiniz ? ve böyle böyle kadınlara da kitapları sevdirir.

    başarıyla ve büyük bir şevkle yürütmekte olduğu bu görevler onu bölgesel kalkınma önderi haline getirmiştir ve ürgüp halkının aydınlanma çağını başlatan adam vefaspor'un kalecisi mustafa güzelgöz'dür.ve bu çabaları karşılığında ona 1963 yılında “amerikan barış gönüllüleri derneği’nin insanlığa hizmet ödülü” verilmiştir. ve sunay akın'ın deyimiyle futbol sadece bir meşin yuvarlak bir sistem oyunu bir 4-3-3 bir 3-5-2 diye futbolcuların dizilmesi değildir.futbol budur işte.ve mustafa güzelgöz'ü şu an ki futbol yorumcularımızdan hangisi tanır? güzel adamdır mustafa güzelgöz...

    http://gss.gs/Kd

    sonra mustafa güzelgöz'e ne mi oldu? ülkemizde her güzel insanın başına gelen şeyler gibi mustafa güzelgöz hakkında da sudan sebeplerle soruşturma açıldı.sana futbol öğret diye getirdik biz seni buraya sen nelerle uğraşıyorsun diyerek kütüphanelerden kitaplardan uzaklaştırmaya çalışıldı.o an için olmasa da daha sonra amaçlarına ulaştılar.ve bu güzel insan nevşehir devlet hastanesi’nde tedavi görürken 18 şubat 2005’te kalp yetmezliğinden öldü.

    gidenin de kalanın da gönlü hoş olsun.ruhun şad olsun olsun mustafa güzelgöz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın