• 5
    -------------alıntı----------------- *
    çanakkale ve galatasaraylılık

    bugünkü galatasaray lisesi'ne girer, ağaçların doğal bir koridor oluşturduğu yoldan ilerlerseniz karşınıza çıkacak olan mektep binasının ana kapısına ulaşırsınız. içeriye girin tüm galatasaraylılar ve galatasaraylı olmayanlar ve tarihin bir bölümüne tanık olun.

    içerdeki bu taş ve mermer salonda sizi "vatan" ve "galatasaraylilik" sevgisi karşılayacaktır. kapının tam karşısındaki bölümde yalın olmasına karşın görkemli bir anıtta vatan uğruna şehit düşen galatasaray lisesi öğrencilerinin listesi yer almaktadır.

    bu anıtı gördükten sonra "fazla söze gerek olmadığını" siz de anlayacaksınız. salonun, giriş kapısına göre sağ tarafında, osmanlı imparatorluğu'nun 1910 senesi hudutlarını gösteren bir harita, haritanın her iki yanında ise şehit olan gencecik yurtseverlerin fotoğrafları sıralanmıştır. ve haritanın üstünde bir ibare: "galatasaray'ın bu kahraman evlatları, 500 yıllık bu vatan topraklarını kurtarmak için şehid düştüler."

    bu bölümün tam karşısındaki duvarda ise donanma mecmuası'nın ekim 1915 sayısının spor ilavesi'nde yayınlanmış olan galatasaray mensubu şehitlerin, yaralıların ve cephelerde vuruşanların listeleri "şerefli idmancılar" başlığı altında yer alıyor. bu liste donanma mecmuası'nın büyük boyda yayımlanan haftalık dergisinin "idman sütunları" ismi altında verdiği ilavelerin 118 ve 119. sahifelerinde yayımlanmıştır. bu panoların yanındaki bir başka panoda, devrin en büyük gazetesi tasvir-i efkar'ın 13 nisan 1913 tarihli ve 725 sayılı nüshasında çıkan resmin ve yazının bugünkü türkçe'yle ifadesi bulunuyor: '1913 balkan harbine gönüllü giden galatasaray talebeleri hakkında' başlığıyla verilen yazıda, talebeyken savaşa gidenlerin haberi yer alıyor. çoğu öğrenciyken gönüllü olarak katıldıkları savaşlarda şehit olan bu yurtseverler hiçbir zaman unutulmadı.

    ruhları şâd olsun.

    -------------alıntı-----------------

    (bkz: galatasaraylı şehitler)

App Store'dan indirin Google Play'den alın