• 52
    amacına ulaşmayacak uygulamadır. en azından benim öyle düşündüğüm.

    öncelikle başlık içinde yazılan "siz internette isetdiğinize laf atacaksınız, sonra da tc kimlik numaramı vermem diye zırlayacaksınnız" minvalindeki yazılar elma ile armutu birbirine karıştırmaktan başka bir şey değil. yani uygulamanın açıklamasında bu yönde bir ifade yok bir kere. eğer böyle bir amaç olsaydı tckimlik numaraları kayıt altına alınır, herhangi bir sorun çıkması durumunda site yöneticisi ilgili yerlere o kişinin tc'sini falan verirdi. uygulama açıklamasında tckimliklerin tutulmayacağı söyleniyor. o yüzden bu "siz laf atıyorsunuz sonra korkuyorsunuz" diye bahsedilen girilerin uygulamayı açıklama kısmında bir değeri kalmıyor. zaten içerik sağlayıcının tckimlik vermek gibi bir sorumluluğu yok hiçbir yerde. rahatsızlığı olan kişi -diyelim kişilik haklarına saldırı yapılmış kimse- mahkemeye başvurarak ip tespiti ile -burada içerik sağlayıcıdan yararlanılabilir- gerekli ceza davasını açabilir. bu işin bir uygulaması varken sözlük yönetiminin kendi kendine bir arınma ve korunmaya girmesi gereksiz. zaten öyle bir şey olmadığı da açık.

    yine burada yazılanların çıkartabileceği sorunlar üzerinden gitmeye devam edersek zaten yasada yazılan belli. şu an bir içerikteyiz kanunun deyimiyle. bu içeriğin de bir sağlayıcısı var. bu da bu sitenin en üst düzeyde kurucularıdır. kanun herhangi bir sorun çıkması ve içeriğin kaldırılması isteminde bulunulması durumunda içeriği sağlayıcıdan -yani kuruculardan- bu içeriğin kaldırılamsını ister. (bilişim suçları kanunu madde 9, 1. bent) burada içerik sağlayıcı aracı görevi görür ve mahkemenin kararının uygulayıcısı durumundadır. kararın reddedilmesi ve uyulmaması durumunda mahkeme gerekli cezai işlemleri uygulayabilir. şu ana kadar yazdıkalrımın uygulanmasında zaten bir sıkıntı yok. son sahip som olayında da süreç böyle işledi zaten. uygulama dışına çıkılmadı. devletle karşı karşıya gelmek her ne kadar yönetimi tedirgin etse de bu her zaman olabilecek bir şey olduğu için, yönetimin bu anlamda yapması gereken yazılanlar hakkında daha hassas davranmak -ki bunun da böyle olacağı yönetim tarafından açıklandı.

    şimdi uygulamanın asıl amacı olan fake kullanıcıların önlenmesi ve 18 yaşından küçüklerin sözlükten uzaklaştırılması amacına dönelim. fake kullanıcıların engellenmesi internet gibi büyük bir ortamda o kadar da kolay değildir. çok iyi güvenlik sisteminiz olsa dahi fake kullanıcılar her zaman olacaktır. sözlükte yeni başlatılan hesap doğrulama sisteminde çok daha kolay olacaktır. uygulamaya göre bu işlem devletin tckimlik doğrulama sitesinden yapılmakta. yani uygun bir isim soy ismin yanına girilen tckimlik ve doğum tarihi bilgileri uyuşuyorsa doğrulama yapılmakta. fake kullanıcı annesinin babasının arkadaşının hesabıyla bunu çok rahat yapabilecektir zaten benden önceki girilerde belirtildiği gibi. yani eğer sözde kalmayan bir uygulama olması isteniyorsa daha sağlam bir önlem alınabilir. fakat sözlüğün kullanımını bir kaç tık daha fazla güçleştirmek isteniyorsa bu uygulama gayet yerinde. fazlası değil. ayrıca kullanıcı adlarının kullanıldığı bir sözlükte gerçek isimlerden yapılan hesap doğrulama işlemi ne kadar işlevseldir bunu da düşünmek lazım. hani gerçek isimler kullanılsa kişi bir nebze kendisini daha rahatsız hissedecektir. mesela kendisinin olmayan bir isimle seslenilmesi onu rahatsız edebilir. ama benim buradaki adım cracks ve orda da hiç ilgisiz bir şey yazdım. fake olmamdan ne kadar götürür ki bu.

    bu sistemden dolayı18 yaşından küçüklerin yazması, daha doğrusu yazamaması meselesi can sıkıcı. aramızda18 yaşını doldurmamış bir sürü yazar var ve bu sözlüğün internet aleminde olduğu süreyi göze aldığımızda (3 yıl) bir çok yazarda 18 yaşını burada doldurdu. şimdi bu sistem* olmadan önce burada 18 yaşından küçük yazar olarak bulunup, yaşını burada doldurmuş kişilerin sözlüğe çıkarttığı sorunları hatırlamaya çalışıyorum. yok. yani ben bu sözlük kurulduktan 19 gün sonra yazar oldum, o andan beri bu yönde bir sıkıntı olduğunu hatırlamıyorum.

    burada eleştirilmesi gereken nokta 18 yaşından küçüklerin sözlüğe neden yazar olarak kabul edilmediğidir. mesela bu bi galatasaraylılık testi mi? haginin monaco'ya kralın leeds'e attığı golü hatırlamaları mı gerekir yazarların? neden böyle bir uygulama var? 18 yaşın anlamı ne? devletin kabul ettiği reşit olma sayısı bizim için -galatasaraylılık- ne anlam ifade ediyor? müstehcenlik içeren, kumar oynatılan, intihara sürükleten bir site miyiz biz? burada bir çok kişi gördüm ben, imlası, düşünceleri çok iyi olup da 18 yaşının altında olduğunu sonradan farkettiğim. ki böyle olmasına bile gerek yok. kalite korumaksa amaç, sözlükte bir çok kalitesiz giri var zaten. 18 yaş sınırını bir negatif ayrım olarak koymaya gerek yok. sonuçlarına son kısımda değineceğim.

    sonuca gelirsek bu uygulama yukarıda dediğim gibi aşmak isteyen için sözlükte bir kaç tık fazla yapmasından başka bir şey değil. amacı nihayetinde değerlendirdiğimizde yine sözlük konseptine uymayan bir uygulama. nihayetinde hepimizin bir kullanıcı adı var ve burada ilkokul arkadaşlarımızı aramıyoruz. galatasaray hakkında yazı yazıyoruz ve vakit geçiriyoruz. çıkabilecek sorunlar açısından ise sözlüğü antipatikleştirmek ve bir çok yazarın yüzünü ekşitmesinden fazlası olacağını sanmıyorum. bu da bizim aleyhimize. galatasaray sözlüğü fenerlilerin bile girebildiği bir duvar içine alıp gerçekten galatasaraylı yazar olanları bir tereddüte sokmak bizim zararımıza. keşke daha önce belirli ortamlarda dillendirilip hep birlikte tartışılsaydı.

    başta dediğim gibi. şahsi kanaatim: olmamış.

    ekleme: bu uygulamanın geldiğini öğrendiğim ilk anda (dün gece 3.30 civarı sanırım) hemen hesabımı doğruladım. güvenilirlik konusunda tereddütüm bile olmadı.
    ekleme 2: anonim demişim bazı yerlerde kusuruma bkamayın. fake diye düzelttim hepsini.
App Store'dan indirin Google Play'den alın