• 20
    uzun zamandır aklımdaydı. şöyle ki; bayern münih ve arsenal ekipleri yeni stadyumlarına taşındıklarında bu tür dörtlü turnuvalar düzenlemeye başladılar. emirates cup 2007'den beri düzenlenirken audi cup ise ilk kez 2009 yılında gerçekleştirildi. bu gibi örnekleri zaten hepimiz biliyoruz.

    (bkz: galatasaray taraftarındaki hesaplama merakı)

    hesabımın çıkış noktası olarak 28 temmuz 2011 galatasaray liverpool maçı bilet fiyatlarını baz alıyorum. 6 kategori olarak satılan biletlerin ortalama fiyatı 200 lira oluyor. bunu bir kenarda tutalım ve hesabımıza devam edelim. turnuva 2 gün düzenlenecektir, final müsabakasının yanı sıra 3.'lük 4.'lük maçı da oynanır ve toplamda 4 maç oynanmış olur. her maça ayrı bilet satışı yapılmasındansa günlük bilet satışı olabilir. audi cup, emirates cup gibi turnuvalara gitme fırsatım olmadı fakat orada da günlük bilet satışı olduğunu tahmin ediyorum. yok öyle yapmıyorlarsa büyük hata*. günlük bilet satışı olacağından yukarıda baz aldığımız fiyat seviyesi de otomatikman yukarı çıkacaktır bir miktar. biz örnek olarak 300 tl diyelim ve günde ortalama yine 40 bin seyirci geldiğini varsayalım. 40.000 * 300 hesabı da bize 12 milyon tl sonucunu veriyor. iki günde 24 milyon tl yapacağını söylememe gerek yok herhalde.

    sırf bilet satışından böylesine bir gelir sağlanıyor, fakat turnuvaya katılacak takımların harcamaları, turnuvaya katılmaları sonucu şampiyona, ikinciye, üçüncüye ve dördüncüye ödenecek paralar bizim kasamızdan çıkmamalı ki turnuva yapmamız bir işe yarasın. burada da sponsor devreye giriyor. ben çok isterim turnuvanın adının ali sami yen cup olmasını fakat sponsoru bu durumda işin neresine sokacağımız soru işareti olarak karşımıza çıkıyor. belki emirates cup'da olduğu gibi galibiyete ve beraberliğe verilen puanların yanı sıra atılan her gole de 1 puan verilir ve turnuva sonunda en çok gol atan takıma örneğin sponsorun isminin olduğu bir ödül verilebilir. ilk aklıma gelen bu oldu.

    hiçbir takımın sıcak havanın hakim olduğu istanbul'da turnuvaya katılmak istemeyeceği fikrine katılmıyorum. karşılaşmalar 21.00 veya 21.30 gibi başlasa hava yeterince müsait olacaktır. umarım bu sezon olmasa da gelecek sezon başı hayata geçirilir bu organizasyon.
App Store'dan indirin Google Play'den alın