resim
Zeki Rıza Sporel
Mevki:Santrfor
Doğum:28.02.1898
Ölüm:03.11.1969 (71)
Uyruk:Türkiye
  • 6
    savarona'yı hükümete bildiren kişiymiş.

    --- alıntı ---

    atatürk; iran şahı rıza pehlevi, ingiliz kralı viii. edward ve ürdün kralı abdullah’ı da ertuğrul yatında ağırlamıştır. 1938 yılında kral vii. edward istanbul’u ziyaret ettiğinde bacadan dökülen kurum majestelerinin beyaz pazenlerini kirletince, atatürk ertuğrul’un hurdaya gönderilmesine karar vererek yeni bir cumhurbaşkanlığı yatı araştırılması için emir vermiştir.

    başbakan celal bayar'ın çok yakın ahbapları olan zeki rıza sporel ile mahmut baler, istanbul'da yun-is'in temsilciliğini yapıyorlardı. zeki rıza bey de, ingiliz vitol ailesinin kızı ile evliydi. eşinin kardeşleri de ingiliz konsolosluğu'nda çalışıyorlardı.

    bu iki ingiliz'in, satılan yat’tan bahsederek zeki rıza bey'i haberdar etmesi ve rıza beyin de, o sırada atatürk için bir yat alınması girişiminde bulunan celal bayar'a durumu anlatması ile hükümet savarona'nın satışından haberdar olmuştur. araştırmalar sonucu ingiltere’nin southampton limanında satışa çıkarılan eşsiz savarona yatı atatürk için uygun görülmüştür.

    bayan cadwallader görüşmeler sonunda, takdir edip hayranı olduğu atatürk’ün kullanabilmesi için gemiyi imalat değerinin çok altında ucuz bir fiyatla türk hükümetine satmıştır.

    --- alıntı ---

    http://www.denizce.com/savarona.asp
App Store'dan indirin Google Play'den alın