• 1
    yıllardır kendilerine karşı yapılan en ufak hatalarda basın toplantıları düzenleyen, bildirilen yayımlayan aziz yıldırım yönetiminin son 2 yıldır takınmaya çalıştığı komik ve samimi olmayan tavırdır.

    çünkü fenerbahçe yöneticileri benim hatırladığım her yıl * hakemden yakınmaları vardı. özelliklede galatasaray’ın şampiyon olduğu yıllarda bu eleştiriler, sızlanmalar had safhaya çıkardı. şimdi tamamı aklıma gelmemekle birlikte google’dan biraz araştırınca bu hakemlerin şimdilerde çok sevdikleri* *nden yedikleri ağır sözleri paylaşıyorum.

    26 nisan 2007 fenerbahçe beşiktaş 1-1 biten maç sonrası aziz yıldırım’ın tutanaklara geçen hakem konuşmaları:

    selçuk dereli'ye:
    - senin o fifa kokartını ellerimle ....... sokacağım.
    - bir daha bu stada gelemeyeceksin.
    - pozisyonları gördün, ...... döndün.
    - sana maç yönettirmeyeceğim. yurt dışında da maç yönetemeyeceksin.

    aynı maç sonrası mahmut uslu:

    "tetikçi kelimesi dereli için çok hafif kalır. bu nasıl beden eğitimi öğretmeni? çocuklarımızı bu adama nasıl teslim ediyoruz? bunlar bu kadar insanlara haksızlık ediyorsa çocukları eğitemez. bence milli eğitim bile hemen bu insanın öğretmenlik lisansını elinden alması lazım"

    murat özaydınlı:

    "selçuk dereli hakem falan değil. beni dava da edebilir. bence hakem değil, başka bir şey"

    bu açıklamaları dava eden selçuk dereli, fenerbahçe yönetiminden tazminat aldı. o 2007 yılını da şampiyon(!!) bitirdi.

    tarih 11 kasım 2007 yine mahmut uslu:

    “hakemleri ve neler döndüğünü çok iyi biliyoruz. 5 senede 4 şampiyonluk yaşamış bir takım olarak adalet istiyoruz. yalnız milli takım ile federasyonculuk olmuyor. türk futbolu, doğru dürüst yönetilmeli. kayserispor ile fenerbahçe arasında oynanan çok önemli bir maça yeni bir hakemi, yan hakem olarak veriyorlar. bizim kişilerle işimiz olmaz, bizim için kurumlar önemli."

    bu ve bunlara benzer onlarca açıklamadan sonra en sonunda aziz yıldırım bile patlar. geçen seneki meşhur 2-2 mi trabzonspor maçından sonra soyunma odası koridorunda yaşananlar:

    “mahmut uslu soyunma odası koridorunda karşılaştığı trabzonsporlu yöneticilere ağzına geleni sayar. ardından soluğu hakem soyunma odasının kapısının önünde alarak kapı dışından hakemlere aynı şekilde ağır ifadeler ve tehditler savurur. bu görüntülere şahit olan başkan yıldırım yanına gelen uslu’ya dönerek, “trabzon’un ne suçu var? hakemlerin ne suçu var? ne yaptılar? bak böyle yaparak bizimimajımızı bozuyorsun. israrla hep aynı şeyleri yapıyorsun. hakemne yaptı söylermisin? o yöneticilerin günahı ne? yaptıkların hiç hoş değil. bunlar fenerbahçe yöneticisine yakışmıyor. biz milleti sakinleştirmeye ortalığı toparlamaya çalışırken sen karıştırıyorsun, gerilim meydana getiriyorsun. artık yeter, çek git buradan” der.

    bitti mi bitmedi!

    murat özaydınlı’dan hakemlere ve galatasasaray’a:

    tuncay’ın bir baba hindi gafletinden sonra:

    maç sonu kameralara konuşan asbaşkan murat özaydınlı, sezon başından bu yana para alamayan futbolcuların, bunu kullanarak hakemleri baskı altına almaya çalıştığını ileri sürdü. özaydınlı, "fakir fukara edebiyatı yaparak buralara kadar geldiler. hakemler bilinçatlında istemeyerek de olsa mazlum durumundaki takımın yanında oluyor gibi bir görüntü doğuyor. çünkü türk halkı olarak mazlumun yanında olmayı severiz" dedi.

    basketbol ligi 2009 final serisi sırasında:

    bu federasyonu biz nasıl getirdiysek, aynen indirmesini ve göndermesini de biliriz.. insanın sabrını zorlamasınlar.. final maçlarına baştan beri çaylak ve yetersiz hakemleri veriyorlar. bunu bence bilerek yapıyorlar.

    fatih söylemezoğlu'nu da eleştiren murat özaydınlı, ''fatih gözlük kullanıyor ama bence gözlükle de görmüyor. gözlüğün camlarını silsin de görsün.. bu hakem daha önce yönettiği bir efes-banvit maçında banvit aleyhine tam 17 teknik faul çaldı. bu işi bu kadar biliyor yani. kötü bir hakem.. getirmişler şampiyonluk maçına veriyorlar''

    16 aralık 2007 gençlerbirliği maçı sonrası:

    “hakemler aleyhine konuşmak istemiyoruz. yunus yıldırım da beğendiğimiz bir hakem. ancak hakem 2 penaltıyı nasıl görmedi? bunu anlayamadım. televizyondan seyredilip, ’evet penaltıymış’ denmesine de karşıyım. pozisyon o anda görülüp, verilmeli. niye fenerbahçe lehine penaltı verilmesinden korkuluyor? şu takıma çalınıyor da bizim takıma niye çalınmıyor diye demagoji yapmak da istemiyorum. penaltı fakiri haline geldik. hakem daha fazla kart göstermeliydi. maçın son 5 dakikasında gösterdiği kartları, ilk 5 dakikada gösterseydi, çok temiz bir maç olurdu. trabzonspor maçını da alırız, ancak ilk yarıyı lider değil, ikinci sırada bitiririz”

    ve işte bunların piri aziz yıldırım’ın incileri:

    20 mart 2010 gaziantep maçı sonrası:

    aziz yıldırım devre arasında hakem kuddusi müftüoğlu’na, santos’a yapılan hareketin aynısını kayseri’de carlos yaptı, penaltı çalındı. bize gelince penaltı niye verilmiyor, anlamıyoruz. kulüpler birliği başkanıyım diye bu olanlara ses çıkarmayacağımı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. bu kötü yönetimleriniz nereye kadar sürecek” dedi.

    18 aralık 2010 fenerbahçe sivasspor maçı:

    fenerbahçe kulübü başkanı aziz yıldırım’ın, şükrü saracoğlu stadı’nda oynanan fenerbahçe-sivasspor maçının devre arasında hakem yunus yıldırım’a yönelik olarak çok ağır küfür, hakaret ve tehditlerde bulunduğu ortaya çıktı. aziz yıldırım’ın, yunus yıldırım’a, “maçın içine s.... utanmıyor musun... müsabakanın anasını s.... a.... koydun. penaltılarımızı vermedin. her maçta fenerbahçe’yi yakıyorsunuz. başka takımlara gelince kolay kolay penaltı veriyorsunuz, bize gelince penaltıları atlıyorsunuz. size her türlü desteğim haram olsun. artık desteğimi çekiyorum”dediği rapor edildi.

    aralık 2010

    hakemler iyi değiller. biz susuyoruz. ben konuşmadığım için diğerleri de konuşmuyor. herkes susuyor. ama şu an hakemler maçların üstüne etki ediyor..

    ocak 2011

    aziz yıldırım fenerbahçe dergisi'nin ocak ayı sayısında ilk yarıyı değerlendirdi. yıldırım hakemlerin sonuçları ve puan durumunu etkilediklerini iddia etti.

    hakem odası basması ilk olmayan aziz yıldırım:

    g.antep başkanı ibrahim kızıl, fenerbahçe'ye 1-0 yenildikleri maçın devre arasında, hakemlerin soyunma odasına girenlerin olduğunu iddia ederek, bunların açıklanmasını istedi. kızıl, ''devre arasında hakem soyunma odasına girildi. kuddusi müftüoğlu, adam gibi adam. çıkıp söylesinler kimin girdiğini. yoksa bende var, ben söylerim'' dedi. gaziantep teknik direktörü couceiro da aziz yıldırım'ın devre arasında hakem odasına inmesini eleştirerek, "sahada ve devre arasında neler olduğunu herkes gördü. hakem f.bahçe'yi kollayarak düzenimizi bozdu" diye konuştu.

    06.04.2004

    aziz yıldırım, pazar günü oynanan galatasaray-beşiktaş derbi maçında hakem ali aydının kararları ve kalan maçlarda türkiye futbol federasyonunun yetkililerinin nasıl bir tutum içinde bulunacaklarını açıklamalarını istedi. yıldırım, galatasaray-beşiktaş maçındaki hakem hatalarının düşündürücü olduğunun altını çizerek, "kalan son 6 maçımız için endişe duyuyoruz. bu konuda kim yetkiliyse çıkıp açıklama yapması gerekir" dedi.

    hakemleri korumaya alan şekip mosturoğlu:

    fenerbahçe kulübü asbaşkanı şekip mosturoğlu, antalyaspor ile oynadıkları maçın ardından yaptığı açıklamada hakemin karşılaşmada yanlış kararlar verdiğini söyledi. mosturoğlu, oyun kurallarının farklı takımlara, farklı uygulandığı bir lig yaşadıklarını ifade ederek, "geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz bir maçın ardından hakemle ilgili konuşmuştuk. bugün kazandığımız bir maçın ardından hakemle ilgili konuşuyorum. maalesef oyun kurallarının farklı takımlara, farklı uygulandığı bir lig yaşıyoruz. bugün çok bariz bir penaltı kararı takımımız lehine verilmedi. oyunun yine son kritik noktalarında hakem bana göre oyunun kontrolünü kaybetti ve yanlış kararlar verdi. ters kararlar verdi. hakem hatalarının bu kadar ön plana çıktığı ve bu kadar farklı takımlara farklı kararların uygulandığı bir ortamda maalesef bu açıklamaları yapmak gerekiyor.

    şimdilik bu kadar bakabildim, bunlar ilk bakışta sadece google’ın ilk sayfalarında kalan haberler. 10 sene evvel internet arşivinin bu kadar gelişmediği dönemlerde aziz yıldırım ve ekibinin “hakemleri koruma altına aldığına” defalarca şahit olduk.

    şenes erzik, haluk ulusoy, hasan doğan, mahmut özgener hatta abdullah kiğılı dönemlerinde sürekli hakemleri eleştiren, yerden yere vuran fenerbahçe yönetimi bildiri yayınladı. ve ben televizyonda şekip mosturoğlu'nun sözlerini dinlerken popom kahkaha atıyordu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın