• 17
    "cok da seyimdeydi" diyesim gelir bu avrupali misin degil misin muhabbetine. aslinda cok haksiz bir onerme de degildir. evet, turkiye klasik bir avrupa ulkesi degildir ki bize en cok huyu suyu benzeyen yunanistan bile butun macoluguna ragmen avrupalidir. biz nereliyiz peki? asyalimiyiz? aslinda etnik kokenimiz asyali pek tabi ama su an klasik bir asyali imajimiz var mi? o da yok! su an yurt disinda en zor tarif ettigim sey turkiye'nin bu yari avrupali yari asyali olma yada olmama durumu turkiye hakkinda. biz anadoluluyuz aslinda. bu anadolu kulturu ve topragi, avrupanin en kozmopolit ve buna bagli en hos gorulu ve kulturlu bolgesidir yada bolgesiydi. turkiye cumhuriyeti kurulduktan sonra herkese turkum diyeceksiniz dayatmasi altinda bu cok renklilik cok "problemlilik" halini aldi. oysa birakin ayni dine sahip turk ve kurt halklarini; ermeni, yahudi vs. gibi baska dinlere ve mezheplere sahip toplumlarin bile cok uzun sure kendi devletlerine yegledikleri osmanli devletinin bayragi altinda yasamislardir yine bu bolgede.
    simdi bu konu daha uzar gider tabi de sozlugun formatinin icinde kalinarak, turkiye'nin avrupa olmadigini soyleyenlere, "we dont care about being europen.. all our goal is kicking your ass!" diye karsi pankart acmak fikrini one surerim. avrupa birligi konusuna da girmiyecegim ancak orda ki mevzu zaten ekonomik bir durum. yani avrupa birligi gucunde bir asya birligi oldu da biz mi hayir dedik?
    ozet olarak birakin turkiye'nin avrupali olmadigini soyleyenleri, sahsen ben turkiye avrupali diye lutufta bulundugunu zannedenlere bile " hayir biz avrupali degiliz! asyali da degiliz.. bizim topraklarimiz cok farkli bir kulturdur. avrupa'dan da asya'dan da vardir ve aslinda ikisinden de fazlasini tasiyan bir kultur ve tarih mekanidir" diyorum.
    bu arada direk olarak "europe is not turkey" diye misilleme yapsak akillara turkiye degil de hindi gelecektir yuksek ihtimalle. o halde "europe is turkey" denebilir aslinda.*
App Store'dan indirin Google Play'den alın