• 14
    müptelası olanların, sosyal bir varlık olmalarının gecikmesinde ciddi etkisi olduğuna inanıyorum bu oyunun. zira bu oyuna olan tutku bir başkaydı. kick off efsanesi de unutulmamalı. (bkz: sensible software)

    zamanın birçok genci gibi sırayla atari - commodore 64 - amiga sahibi olan ben, bu sıralamanın doğal bir sonucu olarakta sensible'dan önce microprose soccer ve kick off ile girmiştim futbol oyunları dünyasına. başlangıçta herkeste olan çekimser durum bende de vardı. küçücük adamlar, oynanış farklı, top ayakta durmuyor, kontroller zor vs. zamanla alıştıkça 2 diskete sığan bu şaheser, özellike swos'un ( sensible world of soccer ) çıkmasıyla hayatımın bir parçası olmuştu.

    arkadaş seçiminde kriter olmaya kadar giden bu bağımlılık, eve gelen misafir çocuklarıyla aramda sorunlar olmasına, ailemden tepki görmeme bile neden olabiliyordu. zira azimle joystick kullanmayı öğrettiğiniz misafir çocuklarının '' aa bu ne be küçücük adamlar '' lafı, anaya avrada edilmiş bir küfür etkisi yapıyordu o zamanlar. hele ki ebeveynlerin odaya gelip '' oğlum, ahmet'in oynayacağı oyunları da açsana '' demesi bardağı taşırırdı. zamanla oyundan anlayan arkadaşlarla yapılan turnuvalar düzenli hale geldi, uykusuz saatler arttı, uzun bir müddet böyle geçti. çocukluğu boyunca koca yazı istisnasız her sene kumlada geçen ben, hiç bir zaman bronz bir tene sahip olamadım sensible yüzünden.

    sonrasında pc ye geçme mecburiyeti, amiga'nın parçalarının çıkarılıp duvar süsü olarak kullanılması ( oyun çıkmaz olmuştu amiga için ) ve bir dönemin kapanışı. pc de çok uğraştım sensible oynamak için ama hep bir şeyler eksikti, eski tad yoktu. olmuyordu. derken 2006 da codemasters pc için sensible çıkardı. uzun bekleyişler sonucu heyecanla kurduğum oyun ciddi hayal kırıklığı idi. serinin utancı olan oyun hiç bir şekilde sensible ruhuna sahip değildi.

    exeter city, luton town gibi alt lig takımlarını alıp bir üst lige çıkarma heyecanı, fa cupta atlanan tur sonrası yaşanan sevinç, 3 sene üst üste şampiyon kulüpler şampiyonu olup milli takım'ın başına geçme süreci, aday kadro seçimi, fsv özelliği olan forvet, cpv özelliği olan olan orta saha oyuncusu arayışları.. ulan yazarken titredim. bu oyunda bu tadları alan bir adamı, şimdiki hiç bir futbol oyununun heyecanlandıracağını sanmıyorum ben.

    sensible'ı şimdiki futbol oyunlarıyla aynı kefeye koymak elbette mümkün değil. ama bir döneme damgasını vuran bu efsane, şimdi ayıla bayıla oynanan futbol oyunlarının atasıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın