• 9
    --- radikal ---

    dünya futbol tenisi şampiyonası, 9-11 aralık tarihleri arasında spor a.ş. istanbul fatih spor kompleksi'nde yapılacak.

    türkiye futbol tenisi platformu başkanı orhan için, türkiye’de futbol tenisinin, ’ayak tenisi’ ya da ’ayak voleybolu’ olarak bilindiğini belirterek, bu önemli şampiyonanın türkiye’nin ve kültür başkenti istanbul’un daha yakından tanıtımına fayda sağlayacağını, hem de futbol tenisinin türkiye’deki gelişimine büyük ivme kazandıracağını söyledi.

    9. dünya futbol tenisi şampiyonası’na 14 ülke katılacak. şampiyonada türkiye, kktc, macaristan. moldova, romanya, makedonya, gürcistan, hırvatistan, rusya, polonya, fransa, ukrayna, hindistan ve irlanda yer alacak.

    bu arada, şampiyona ile ilgili yarın taksim’deki titanic otel’de basın toplantısı düzenlenecek.

    bilgi notu/ futbol tenisi nedir?

    futbol tenisi, belli ölçülerindeki salon ve kortlarda, el ve dirsek dışında vücudun her bölgesinin kullanılması ile oynanabilen spor branşıdır.
    100 yılı aşkın bir geçimişe sahip futbol tenisi türkiye'de yaklaşık 80 yıldır oynanmaktadır.

    oyunun ilk adımları romanya'da atılmış ve öylesine ilgi toplamış ki , romanya' da üst düzey yöneticiler bu sporu ata sporu oalrak ilan edilmiştir. romanya 'da özellikle askerler futboltenisi'ni oynamış ve birçok turnuva organize etmişlerdir. bunun yanında polis teşkilatı ile askerlerin yaptığı maçlar halkın büyük beğenisini toplamıştır.

    futboltenisi özellikle futbolcuların antrenmanlarda teknik ilerletmek ve top hakimiyetini arttırmak amacı ile yaptıkları spor olarak daha büyük popilerite kazanmış ve yayılmıştır.

    uzun yıllar romanya'nın futboltenisi organizasyonlarına katılan ülkeler, federasyon veya birlik çatısı altında faaliyete başlamıştır.

    1987 yılında uluslararası futbol tenisi i birliği (çcfta) kurulmuştur. ifta, dünyanın birçok uluslararası spor komitesi ve birliğince tanınmaktadır. futbol tenisi romanya'nın ata sporudur. uluslararası futbolttenisi birliği ifta'dır.(international football tennis asociation)
    futbol tenisi, türkiye'de ayak voleybolu veya ayak tenisi olarak tanınmaktadır.

    futbol tenisi, el dışında vücûdun tüm organlarının kullanımı ile oynanır. futbol tenisi single, double, triple kategorilerinde oynanmaktadır. futboltenisi hizami tenis kortunda oynanmaktadır. futbol tenisi tekler maçında saha küçültülür. saha ölçüsü tekler maçında 8.2 x 12.8 'dir. çiftler ve üçlüler maçında ise oyun alanı 8.2m. x 18m. boyutlarındadır. oyunda kullanılan top nizami futbol topudur. bu topun ağrlığı ise 396gr. file yüksekliği ise 1.10m. dir. her set 11 sayıdır ve maçlar 3 set üzerinden ve kum zemin hariç her zeminde oynanır.

    --- radikal ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın