• 15
    9. turunda açık kategoride ispanya ile 2-2 berabere kaldığımız, kadınlarda ise çin'e 3-1'lik skorla yenildiğimiz olimpiyatlardır. açık kategoride tüm maçlarda berabere keserek bence büyük bir iş başardık. kadınlarda da 2. ve 3. masalarda berabere yaptıktan sonra son masada hayale batur bir anda kayıp konumda kalınca oyun sonunda konumu berabereye getiren ekaterina atalık risk almak zorunda kaldı ve bir ara tahtada 4 vezirin olduğu konumu kaybetti.

    açık kategoride açıkçası ispanya'ya karşı 1-3 gibi bir skor alacağımızı düşünüyordum. ana temennim 2. masada derece ihtimali bulunan ediz gürel'in namağlup serisinin devam etmesiydi. ancak vahap şanal'ın 4. masada açılıştan yine kayıp konumda çıkması dışında hiçbir masada problem yaşamadık. vahap'ın rakibi jaime santos latasa oyun ortasında 2 sefer üst üste en iyi hamleyi bulamadıktan sonra çekimser kalıp beraberlik teklifinde bulununca aslında ibre bize dönmüş oldu. ediz gürel siyahları çok iyi kontrol etti ve david anton guijarro'nun açılış hazırlığını çok iyi göğüsledi. oranın berabere olacağı açılıştan hemen sonra belli olmuştu bence. yağız kaan erdoğmuş oyun ortasında +1'e yakın bir konumdaydı ama yine süresinin azlığına kurban gitti. blitz tempoda da en iyi hamleleri bulabilen bir oyuncu ama bilgisayarın önerdiği en iyi 2. veya 3. hamleye 1-2 hamle üst üste düşünce +1'lik konum bir anda berabereye doğru gidebiliyor. nitekim 40. hamleye doğru gelirken tam olarak böyle oldu ve orada beraberliğe razı olduk. mustafa yılmaz ise magnus carlsen maçından sonraki en iyi maçını oynadı. 90'ların efsanelerinden alexei shirov karşısında uzunca bir süre fil öndeydi. oyun sonunda da kale+file kale konumunda uzun bir süre maç denedi ama olmadı. zaten rakibin savunmayı bilmesi durumunda kale+file kale konumları teorik beraberliktir. shirov gibi letonya asıllı ve sovyetler kültüründen gelen bir efsanenin oraları rahat tutacağı zaten öngörülebilir. mustafa'nın maçı 113. hamlede sona erdi ve toplamda 6 saat sürdü.

    kadınlarda ise ahlar vahlar arasında çin'e kaybettik. kübra öztürk 2. masada süre problemi olmasına rağmen hamle tekrarı ile rakibini bir nevi berabereye razı ettirdi. 3. masada açılış sırasında gülenay aydın kayıp konuma düşse de rakip de beklemediği bir hamleyle karşılaşınca hemen hata yaptı ve konum berabere geldi. sonrasında gülenay'ın ufak avantajları oldu ama 3. masada qi guo karşısında bence çok değerli bir berabere aldı. son masada hayale batur açılıştan fena olmayan bir avantajla çıktı ama oyun ortasında kale hatası gelince konum bir anda -4'ler civarına gitti. o aralar katya açılıştan ufak dezavantajını gidermek üzereydi. bir ara katya'nın da maçında gitgel oldu ama orası net beraberlik konumuna gelmişti ki hayale'nin kaybettiğini görünce bence h2 hamlesiyle ciddi risk aldı ve sonrasında rakibi zhu jiner forse bir şekilde bir ara tahtada 4 vezirin olduğu konumu kazandı. bu kayıptan çok kısa bir süre sonra da hayale konumu daha fazla tutamadı ve o da masayı terk etti. böylelikle çok iyi 2 beraberlik ile başladığımız çin'e 1-3 kaybettik.

    bugün artık olimpiyatların son hafta sonu içerisine girmiş bulunuyoruz ve 10. tur maçları oynanacak. erkeklerde ispanya beraberliği ile 11. sıraya kadar yükseldik ki bu son 2 gündeki performansa göre ilk 5'e girmek anlamına bile gelebilir ki inanılmaz bir sonuç olur. 10. turda rakibimiz polonya olacak. polonya da ispanya standardında bir ülke ama farkı tabi ilk masada jan-krzysztof duda gibi bir isme sahip olmaları. mustafa yılmaz iyi bir olimpiyat geçirmiyor fakat hedef maçları da iyi oynamasını bildi. duda da en müthiş halinde değil açıkçası. alabileceği bir beraberlik yine dünkü gibi bir sonuç çıkartmamızı sağlayabilir. 2. masada ediz gürel muhtemelen yine çok güçlü bir gm olan radoslaw wojtaszek ile karşılaşacak. yine ediz'in namağlup serisini devam ettirmesi ana temennim. bu sefer 3. veya 4. masada bir fark yaratmamız lazım. çünkü polonya'nın 3. ve 4. masası ispanya'nın çeyrek gömlek de olsa altında isimlerden kurulu. en azından yağız kaan erdoğmuş'un bu sefer 3. masada bir galibiyet çıkartması ilk 2 masadan alınabilecek muhtemel bir yenilgiyi kompanse edecektir. 2-2 süper bir sonuç olur ama muhtemel sonuç 1.5-2.5 ile kaybedeceğimiz yönünde olacaktır. polonya turnuvanın 11 numaralı seribaşı bir ülke.

    kadınlarda çin'e kaybedince 24. sıraya geriledik ve şu anda 34. sırada bulunan 36 numaralı seribaşı letonya ile eşleştik. letonya seviyemizin altında bir ülke ve tüm masalarda üstünlük sağlayabiliriz gibi duruyor. ama burada bir durup taktiksel savaşa girmek mantıklı olabilir. letonya'yı kağıt üzerinde 3-1 yenebiliriz gibi dursa da kazanıp tekrardan ~15'li sıralar civarına ulaşıp yukarıdan abd, azerbaycan, almanya, ermenistan gibi bir ülkeyi son turda çekmek var, bir de letonya ile 2-2 berabere kesip sıralamada belki 1-2 sıra yukarı çıkıp arjantin, isviçre, ingiltere, moğolistan gibi bir ülkeyle son turda eşleşmek var. tabi ki isviçre sisteminde hele de daha hiç oynanmamış bir tur varken bir sonraki tura ilişkin böyle bir hesabı yapmak çok çok güç. ama kağıt üzerinde letonya'yı yendiğimiz vakit başladığımız sıralama olan 16 civarına doğru yükseleceğimiz ortada. bu senaryoda son tur öncesinde ilk 10'dan bir ülkeyi son turda çekme ihtimalimiz de gayet yüksek. durum böyle olunca sıralamada sondan bir önceki tur çok yükselmeyip tekrardan 15-25 arası bir noktada bulunan bir ülke ile karşılaşıp, son turda alacağımız muhtemel galibiyet ile 10-15 civarı bir sıralamada bitirmek bana göre denenebilecek bir taktik.
App Store'dan indirin Google Play'den alın