resim
Dazet Wilfried Armel Zaha
Takım:Lyon
Mevki:Sol Kanat
Yaş:31
Boy:1.80
Uyruk:Fildişi Sahili
  • 4539
    hiçbir galatasaray hocası gidişini engellememeli. wilfried zaha, çok zengin bir takımın özel planlarda kullanabileceği bir rotasyon oyuncusu ya da iyi bir ligin alt-orta sıra takmının yıldızı olabilir. ingiltere için bir halil akbunar, hurşut meriç, yasin öztekin, mehmet topuz'dur. türkiye için ise lükstür. burada bir anadolu takımı onu alamaz, galatasaray ve fenerbahçe gibi takımlar ise her planda kullanamaz. dahası, bu iki takımda da her zaman kendisinden daha kariyerli futbolcular oldu. her zaman. üç yıl önce 13. bitiren galatasaray'da bile vardı, kimse yoksa fernando muslera vardı.

    wilfried zaha 2,5 - 3 milyon euro maaşla gelseydi iyi bir transferdi. bu halde sadece takımın kimyasına zarar verdi. en verimli oyuncularımızdan birini mevkisinden etti, küstürdü, taraftarın önüne attı. bu elbette zaha'nın değil onu getirenlerin suçu. ilk gün de yanlış transferdi, bugün de öyle.

    bu arada çok iyi performans gösterebilirdi. gene yanlış transferdir. galatasaray'ın santraforuna 10 milyon euro maaş öderken zaten gayet iyi ve verimli oyuncularının olduğu bir mevkiye yıllık 8 milyo euroya 30 yaşında bir futbolcu almaması gerekir. sadece galatasaray'ın değil, hiçbir türk kulübünün. aslında hiçbir türk kulübünün herhangi bir oyuncusuna yıllık 10 milyon euro da ödememesi gerekir ama hadi istisnalar olur bazen...

    bunlar abuk subuk paralar arkadaşlar ve karşılığı yok. sadece finansal karşılığını kast etmiyorum, oyun olarak da karşılığı yok ve olamaz. çünkü sen bu adamları posası çıktığında getiriyorsun. sana en fazla ligde gerçekten fark yaratırlar. şimdi çıkıp zaha'nın manchester united'a attığı golü söyleyecekler bana... aynı maçta ve sonrakinde gol atan diğer futbolcuları kimse anmayacak ama. onlardan biri kerem aktürkoğlu mesela. zaha'nın çeyreği paraya oynuyor. kerem değil de yunus da olabilirdi o veya barış da. bu çocuklar çok gol kaçırıyor, yanlış tercihler yapıyor falan; değil mi? ama dünya para verdiğin adamlar onların yarısı kadar pozisyona giremiyor çünkü sana geldiklerinde artık gram hareketlilikleri kalmamış. üstelik bu çocukların katbekat fazlası maaşa onlar kadar gol kaçırıyor, topu ayağına doluyor. ha, espn'de manşet oluyorlar falan, haklarını yemeyeyim... neyse, mesele isimler değil. siz hiçbir zaman manchester united kadar pahalı oyuncuyu bir araya getiremeyeceksiniz. gidip onların bıraktığı ihtiyarları hasbelkader alacaksınız. bununla yarışmanız imkansız.

    ne yapabilirsiniz? daha iyi takım olabilirsiniz. sonra bir tane de çilek eklersiniz imkanınız varsa. suat'ınızı, emre'nizi, okan'ınızı, bülent'inizi, capone'unuzu koyar; üstüne denk getirirseniz hagi'yi yerleştirirsiniz. ama siz bunu yapmak yerine manchester united olmaya çalışıyorsunuz. olamazsınız. çünkü şampiyonlar ligi şampiyonu bile olsanız onlar kadar geliriniz olmayacak. aynı anda dört tane hagi oynatmaya çalışırken bulursunuz kendinizi ve o hagi'ler birbirine el kol yapmaya başlar. çünkü iki karpuz bir koltuğa sığmaz, o koltuk karpuzlardan büyük değilse.

    türk taraftarı bir tüketim çılgınlığına sokuldu. bunu bilerek yaptılar. ayakta uyutuyorlar, birilerinin cebi doluyor. iğrenç bir şey. bunda payı olan kimler varsa bela okuyorum. teknik heyet istedi deniyor. teknik heyet ister. almayacaksın. bende kerem var, kerem'i büyüt hoca, diyeceksin. o da büyütecek, büyütemiyorsa büyütecek kimse onu getireceksin ya da kerem'in, barış'ın, yunus'un bu haline bir oyun kuracak.

    zaha'ya dönersek... "aynı anda dört tane hagi oynatmaya çalışırken bulursunuz kendinizi ve o hagi'ler birbirine el kol yapmaya başlar," dedim. zaha ise bırakın hagi'yi falan, kader keita kadar bile büyük bir oyuncu olmadığı halde bu elleri kolları yapıyor. zaha'nın kariyerinde bir tane büyük takım var ondan da sepetlediler, dönüp hocasını suçladı. sizin gözünüzde galatasaray, ingiltere'nin göztepe'si gibi bir şey olan crystal palace ise orasını bilemem.

    zaha'dan öncesine dönersek, futbol bir takım oyunu ve bu takımın zaha'dan daha gösterişsiz bir kanat oyuncusu vardı. rakibimize gitti. zaha'ya değil, ona ya da onun gibi birine ihtiyacımız vardı.

    teknik heyet zaha'yı istedi deniyor, çok deniyor bu. ben bunu okan buruk'tan duymadım transfer gerçekleşene kadar. ama daha şampiyonluk kupası kalktıktan birkaç gün sonra okan buruk'un bir kanat oyuncusunu isim vererek istediğini hatırlıyorum. onu alamadınız mı? benzerini alacaksınız. yoksa gider kariyerinde bir tane boktan avrupa maçı bile olmayan adama yılda 8 milyon bağlar; takımın tüm saha içi dinamikleriyle oynarsınız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın