• 13
    direğe çarpan bir şutun isabetli olması için oyunun amacı olan "gol" sonucuna ulaşması gerekir. topun direğe çarparak oyuna dönmesi isabetsiz şut, direğe çarparak gol olması isabetli şuttur. isabet kavramı için burada kaçırılan/dikkat edilmesi gereken nokta topun direğe çarpması değil direğe çarptıktan sonra gol olup olmamasıdır.

    kalecide durum biraz farklıdır. çünkü direk sıfır noktasında iken (direğin aut - gol çizgisi hizasında olması) kaleci sahanın içinde bir yerde (6 pas içi, ceza sahası içi gibi) bu kurtarışı yaptığından dolayı oyun kuralları kalecinin kurtardığı her topun kaleyi bulmuş olacağını peşinen kabul etmiştir.

    peşin kabulün ana sebebi de şudur, her ne kadar yayını olan profesyonel lig maçlarında kamera açılarından o topun kaleye gidip gitmediği (bir çoğunda ama yine yüzde yüz değil) tespit edilebilecek olsa da tüm futbol istatistiklerinin bütün maçlarda aynı dili konuşabilmesi için yayını olmayan yada uygun kamera açılarının bulunamayacağı maçlardaki durumu da göze almışlardır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın