• 689
    yayınlanmaya başlayan var kayıtlarını dinledikten sonra, istisnalar haricindekileri dışarda tutarsak tek dertlerinin işlerini yapmak olduğu açık olan meslek erbapları. ancak bu demek değil, taraftar her şeyi abartıyor hiçbir suçları yok her şey mükemmel. var kayıtlarını dinlerken şu iki majör problem gözüme çarptı benim.

    1. bein sports açıları gerçekten rezalet. yani hakem var'a çağrıldığında soruyor 'hocam başka açı var mı?' diye, var diye gösterilen açılar birbirinin kopyası çoğu zaman veya başka açı yok cevabı geliyor. var'a rağmen yapılan bu kadar hatanın en büyük sebebi bu aslında. hakemlere o kısa zamanda izletilen açılar gerçekten kötü ve hataya davetiye çıkarırcasına adeta. pozisyonla alakasız uzak kamera açısından izletiyorlar mesela.

    2. işte bu noktada, hakemlerin önemli çoğu inisiyatif almıyor veya alamıyor. kiminde o cesaret yok, kimi de
    'adam bilgisayar başında herhalde görmüştür doğrusunu' diyip onun yorumuna uyuyor. hangi sebepten olduğu pek önemli değil, sonuç olarak topu var'a atıyorlar yani tartışmalı anlarda. bir örnekle özetlemek gerekirse:

    https://www.youtube.com/watch?v=e1iUYmk4G1M

    mesela ümit öztürk penaltı kararına hükmediyor bu maçta, var kendisini penaltı kararının iptalini incelemek için kenara davet ediyor. ümit öztürk, birkaç kere soruyor var'daki hakeme başka açı var mı hocam diye, emin değil yani ordaki görüntüden belli bu. var'daki hakem en iyi açı bu diyor pozisyonu gösteren. oysa kaleyi çaprazdan gören başka bir açı olsa daha net anlaşılacak neyin ne olduğu, en net açının bu olduğu falan yok yani. ümit öztürk bir karar vermek durumunda kalıyor, evet hocam yeterli haklısın diyor, vermiş olduğu penaltıyı iptal ediyor ama vücut dili ve söyleme tarzından emin olmadığı belli yani. topu var'daki hakeme atıyor. burada işte yapması gereken, başka bir açı gösterilmiyorsa diyecek ki o zaman var'daki hakeme, ben emin olamadım hocam bu yüzden kararımı değiştirmiyorum.

    https://www.youtube.com/watch?v=YkEFkANMaQ8

    mesela meşhur maç birkaç hafta önce oynanan. cihan aydın bu pozisyonda aut kararı verdiği için fenerbahçeli futbolcular tarafından korner itirazı alırken, potansiyel penaltı incelemesi için var'a çağrılıyor. mesela bu, üsttekinden de kötü. bal gibi biliyor o topun ele temas etmediğini o açıda, hatta önce gördüm diyor sonra kafasına çarpmıyor değil mi diye soruyor yani bu bile yeterli emin olmadığını ispatlamaya. ama başka açı var mı hocam, burada ben bir temas göremedim demesi gerekirken evet doğru diyor penaltı kararını veriyor. yani kendi önünde olmuş pozisyon, aut vermişsin fbli futbolcular korner bekliyor sen gidip şu görüntüyü seyrederek penaltı veriyorsun işte bunun tek sözlük tanımı basiretsizliktir. başka hiçbir şey değil. orada o otoriteyi koyup 'yok burda bir şey hocam, başka bir açı varsa izleyeyim ama burada ben göremedim bir şey. sadece bu açı varsa kararımı değiştirmiyorum.' diyemeyen adamın sahada işi olmamalı. kaç tane yardımcı hakem-var olursa olsun karar mercii sensin en son olarak maç içerisinde. o zaman vardaki hakemler görüntülü bağlansınlar staddaki skorbord ekranına, bilgisayar başından maç yönetsinler ne gerek var orta hakemleri deli dana gibi oradan oraya koşturmaya saha içinde?

    https://www.youtube.com/watch?v=bBm2ufG7el4

    mesela, olması gereken var incelemesi bu. abdulkadir bitigen, topu var'a atmıyor. saftirik gibi dikelmiyor monitör başında. var'ı o yönlendiriyor, bana şu şu açıyı göstersene diyor inisiyatif kendisinde yani orta hakem olarak. sonra da yorumunu yapıp karar veriyor. ha, bu penaltı kararına ben katılmıyorum, çok ucuz bir penaltı ama mesela üstteki var incelemesiyle hiçbir alakası yok yani. pozisyonu izliyor farklı açılardan ve yorumu kendisi yapıp veriyor penaltı kararını. üstteki örneklerde amiyane tabirle var hakemi parmağında oynatıyor orta hakemi. yani bu noktada inisiyatif almanın ne kadar önemli bir meziyet olduğu ortaya çıkıyor. bunu yapabilen hakem sayımız ise maalesef çok az. yoksa mesele hakemlerin tetikçi olduğu, art niyetli olduğu x takımın düşmanı y takımın kollayıcısı oldukları falan değil yani. bu noktada taraftarlar tamamen fanatiklikle abartıyor ama yazdığım sıkıntılar da gerçek sıkıntılar, bunun takım tutmayla falan alakası yok yani.
App Store'dan indirin Google Play'den alın