• 18
    fener helallik almazsa... o kupayı zor alır!

    27 senedir kupa’yı alamıyor...

    niye?
    *****
    herkes yazdı...

    bir de biz yazalım bari.
    *****
    1982-83 sezonu...

    kocaeli’yi eledi.

    samsun’u eledi.

    beşiktaş’la eşleşti fener.
    *****
    bir önceki sezonun lig şampiyonu olan beşiktaş, en dişli rakipti... zaten o nedenle, fenerbahçe-beşiktaş eşleşmesine “erken final” adı verilmişti. herkes bunu konuşuyordu.
    *****
    ilk maç kadıköy’deydi... ilk yarı 0-0 bitti, ikinci yarı necdet attı, beşiktaş 1-0 öne geçti, sonra selçuk penaltıdan attı, 1-1, böyle sona erdi. fenerbahçe şokta, beşiktaş mutluydu.
    *****
    işte o an...
    *****
    fenerbahçe başkanı ali şen, soyunma odasına indi, “hepinizi tebrik ederim, finale kaldık” dedi... kimse anlam verememişti bu sözlere... efsane başkan, anlattı: “sekreterim her maçtan önce, diğer maçlarda olan biteni özetleyen bir rapor veriyordu. elimdeki rapora göre, beşiktaşlı mehmet ekşi sarı kart cezalısıydı ama, bize karşı oynadı... hükmen galibiz!”
    *****
    manşetler patladı...

    ortalık karıştı.
    *****
    maçtan önce ali şen’den başka kimse farkında değildi, maçtan sonra herkes uyandı!
    *****
    iddiaya göre... mehmet ekşi, bir önceki turda boluspor’la oynanan iki maçta da sarı kart görmüş, cezalı durumuna düşmüştü. fenerbahçe maçında oynamaması gerekiyordu.
    *****
    mehmet ekşi, “bolu maçının hakemi ihsan türe, sarı kartı rıza’ya gösterdiğini söylemişti, milli futbolcu olarak iki sarı kart gördüğüm halde sahaya çıkacak kadar aptal değilim” dedi. beşiktaş başkanı mehmet üstünkaya, “haklı olduğumuzu kanıtlayacağız” dedi.
    *****
    ama, nafile... yılmaz tokatlı başkanlığındaki futbol federasyonu, fenerbahçe’yi haklı buldu, beşiktaş’ı 3-0 hükmen mağlup ilan etti.
    *****
    o dönemde teknoloji bu kadar gelişmiş değildi, naklen yayın araçları filan yoktu, 90 dakikanın her saniyesi an be an kaydedilmiyordu... hakem sarı kartı gösteriyor, gösterdiği futbolcuya “sana gösterdim” diyor, sonra da bu bilgi maçın raporuna işleniyordu. mehmet ekşi “hayır” dedi, “bana böyle bir şey söylenmedi, rıza’ya gösterdiğini söyledi” dedi ama, dedim ya, nafile... beşiktaş hükmen mağlup ilan edildi.
    *****
    rövanş maçı, zemini toprak olan inönü stadı tadilatta olduğu için, ali sami yen stadı’nda oynandı... atmosfer gergindi... bismillah 4’üncü dakikada, selçuk gene penaltıdan attı, fener 1-0 öne geçti, sonra necdet attı, ziya attı, beşiktaş 2-1 kazandı.
    *****
    ilk maç yenilmedi, ikinci maç yendi ama, 3-0’lık hükmen skor nedeniyle, elendi beşiktaş.
    *****
    en dişli rakibini böylesine tartışmalı şekilde eleyen fenerbahçe, kolayca yürüdü gitti, kupa’yı aldı... alış o alış... taaa 27 senedir, bir daha da alamadı.
    *****
    kadere bakın ki...
    *****
    beşiktaş’ın hükmen mağlup sayılıp, kupayı kaçırdığı 1982-83 sezonundan bu yana... kupa eşleşmelerinde, her defasında fenerbahçe’yi eledi beşiktaş!
    *****
    84’de yarı finalde eşleştiler, beşiktaş eledi... 88’de finalde eşleştiler, beşiktaş eledi... 89’da yarı finalde eşleştiler, beşiktaş eledi... 92’de yarı finalde eşleştiler, beşiktaş eledi... 93’te çeyrek finalde eşleştiler, beşiktaş eledi... 96’da çeyrek finalde eşleştiler, beşiktaş eledi... 2005’te finalde eşleştiler, beşiktaş eledi... 2006’da yarı finalde eşleştiler, beşiktaş eledi... 2008’de finalde eşleştiler, beşiktaş eledi...
    *****
    1982-83 sezonundaki tartışmalı durumdan sonra, taaa 27 senedir kupayı alamadığı gibi... beşiktaş’ı da bir daha eleyemedi fener!
    *****
    olan, mehmet ekşi’ye oldu.
    *****
    trabzon’da lig şampiyonu olan, 14 senedir şampiyonluk göremeyen beşiktaş’a transfer olup, beşiktaş’ta lig şampiyonu olan mehmet ekşi, tecrübesi ve beyefendi kişiliğiyle öne çıkmış, beşiktaş’ın kaptanlık bandını takmıştı... o yıllarda herkese ismiyle hitap edilirken, tribün pankartlarına soyadıyla yazılan tek futbolcuydu. döneminin en büyük yıldızlarından biriydi.
    *****
    1982-83 kupa maçında yaşadığı o talihsizlik, futbol hayatına maloldu...
    *****
    fatura, mehmet ekşi’ye kesildi...

    eğer varsa bir hata, beşiktaş’ın teknik direktörü miliç’e ait olması gerekirken, mehmet ekşi’ye yüklenildi...

    kırıldı, küstü, ayrıldı beşiktaş’tan, antalya’ya gitti...

    kısa süre sonra da futbolu bıraktı.
    *****
    yıllar sonra, bir röportajında şunları söyledi: “sarı kart, hiç suçum olmadığı halde, hayatıma maloldu... haberim yoktu, hakemin bana kart gösterdiğini bile bilmiyordum... fenerbahçe maçı öncesinde hiçbir gazete, kaptanın iki sarı kartı var diye yazmadı... türkiye’nin yıldız futbolcusuydum, o kart olayından sonra resmen bittim!”
    *****
    özetlersek...
    *****
    ilahi adalete inanmak lazım.
    *****
    bana göre, taaa 27 sene önce günahsız yere yakılan mehmet ekşi’nin ahı tuttu fenerbahçe’yi!

    http://fanatik.ekolay.net/...76042&Page=1
App Store'dan indirin Google Play'den alın