• 29
    şimdi yayın ihalesi konusunda 3 taraf var;
    1- tff ve kulüpler -> bunlar para istiyorlar ve hemen istiyorlar
    2- yayıncı kuruluş -> kar etmek istiyor
    3- izleyiciler (yani biz) -> ucuza kaliteli maç izlemek istiyor (buradaki kitle çok kalabalık, farklı istekleri olabilir. ama çoğunu kapsayan bir neden yazdım)

    az-çok paranın hesaplanması içinse ortaya bir "değer" olması gerekiyor, şimdi belli ki bizde bu değer düşük. yani yayıncı kuruluş değerinden yüksek bir ödeme yapıyor, izleyiciden de değerinden yüksek bir ödeme bekliyor.

    bu değerin yükselmesini sağlayacaklar ise tff ve kulüpler. bu değeri yükseltmek için ekonomi politikaları gibi kısa, orta ve uzun vadeli politikalar ve yatırımlar gerektiriyor. ama tff ve kulüpler ne uzun dönem düşünmek istiyor ne de yatırım yapmak istiyor.
    bu taraftaki sıkıntılardan ilk aklıma gelenleri saysam;
    -statlar yeni, zeminler felaket.
    -anadolu kulüplerinin futbola dair bir amaçları yok, daha çok meşhur olmak isteyen zengin başkanlar veya oy toplayan siyasetçilerin eline bakıyorlar.
    -7 kulüp tanesi fifa'dan transfer yasağı almış durumda.
    -1 sene küme düşmeme, ligdeki takım sayısını değiştirme gibi keyfi kararlar alınıyor.

    şimdi tff ve kulüpler yatırım yapıp belirli bir program dahilinde ilerlerlerse bu değeri yükseltirler mi, evet. yapacaklar mı; hayır! çünkü başta yazdığıma geliyor konu, hemen şimdi para istiyorlar.
    çünkü taraftar hemen şimdi başarı istiyor. yönetimler de taraftardan farksız, onlar da şimdi istiyor. şimdinin çaresi ise bu ülkede var, belirli kişiler araya giriyor orta bir fiyat bulunup anlaşılıyor.

    yani asıl değeri yükseltmesi gerekenler yapmıyor, yan yola sapıyorlar. bu işten kar etmek isteyen de yan yola sapıyor o zaman. kötü yayıncılık, yüksek ücret politikası yürütüyorlar. anlaşmaya da uymuyorlar, yani kulüplere de patlıyor aslında.

    geldik izleyiciye, şimdi burası kalabalık farklı kümeler var ama ana fikir genelde şuna geliyor; bu lig parasını hak etmiyor. o zaman da parayı vermiyor.

    bir dünya yazdım ama demek istediğim, değeri aslında tff ve kulüpler belirliyor. ihaleye düşük katılım olmasının nedeni ve ligin para etmemesinin nedeni bunlar. değerinin üstünde satmaya çalıştığın şeyi seyirci almıyor işte, iptv'den izliyor.

    bunu mehmet demirkol'un dediği gibi yasaklamaya çalışırsan da çözüm değil, ana sorundan kaçıyorsun. bu tersten işi düzeltmeye, değeri yükseltmeden geliri yükseltmeye çalışmak demek. piyasa çarpar seni, halihazırda yeni nesillere izlettirmekte zorlandığın sporu tamamen kaybedebilirsin.

    açık kanaldan yayınlanma deyince aklıma 90'lar geldi. benim bildiğim kulüpler istemiyor bunu, maç hasılatlarında ciddi düşüş oluyormuş.
App Store'dan indirin Google Play'den alın