• 937
    takımımızın 14 transfer yaptığı yaz transfer dönemi.

    bir değerlendirme yapmadan önce kısaca gelen ve giden oyuncu listesini yazalım.

    gelenler: mauro icardi, wilfried zaha, hakim ziyech, davinson sanchez, tete, angelino, kaan ayhan, kerem demirbay, tanguy ndombele, cedric bakambu, halil dervişoğlu, günay güvenç, siraçhan nasve eyüp aydın.

    gidenler (kiraya giden genç oyuncular hariç): nicolo zaniolo, berkan kutlu, friedrick midtsjo, yunus akgün, leo dubois, emin bayram, bafetimbi gomis, juan mata, okan kocuk, milot rashica (kiralama sonu), yusuf demir, sam adekugbe, emre taşdemir, mostafa mohamed ahmed, alexandru cicaldau, olimpiu morutan, emre kılınç ve taylan antalyalı.

    listelere şöyle bir bakıldığı zaman maaş anlamında epey bir yük altına girdiğimiz, isimli-kariyerli fakat düşüşte pek çok oyuncu ile risk aldığımız, gidenlerin pek çoğunun rotasyonda yerini dolduramadığımız, maddi anlamda da epey sıkıntılı bir transfer dönemi yaşamış olduğumuzu söylemek mümkün.

    takımın en iyilerinden kerem aktürkoğlu'nun yerine yıllık maliyeti €5m'dan fazla olan, koca bir devre geçmesine rağmen kesintisiz 15 dakika umut dahi vaat edememiş 31 yaşındaki wilfried zaha'yı transfer ettik. yaşlanan mertens'i kulübeye daha yaşlı ikamesi mata yerine çektik fakat zaha'da maliyetlendiğimiz için o bölgeye hiçbir transfer yapamadık. kerem'den o bölgeyi kotarmasını bekledik. ne kerem'den tam fayda alabildik, ne de mertens'ten. zaha ise arka arkaya 3 maç bırakın iyi oynamayı sahada dahi yer alamadı, son dakikalarda girdiği maçlarda dahi ayakta kalmakta güçlük çeker vaziyette.

    geçen sezon işleyen makinenin parçalarından milot rashica'yı almamaya karar verdik, rotasyonundaki yunus akgün ile de yolları ayırdık. yerlerine son birkaç senedir futbol oynamayan hakim ziyech ile tete'yi transfer ettik. ikisine de bonservis ödememiş olsak da rashica ile yunus'un bonservis+maaşları kadar maliyeti yeni aldığımız ikilinin yıllık maliyetlerine verirken bulduk kendimizi. ziyech sahada neden bir zamanlar dünyanın zirvesinde olduğundan izler taşıyan anlar izletti allah var. fakat bu anlar sahada kaldığı sürenin %20'si kadar dahi değil. bugün taraftarımız ziyech geriye koşabildi diye seviniyor. tete ise alınabilir bir risk transferi iken hiçbir umut vaat edemeden kulübeye hapsoldu. bugün sağ kanatta da sürekli soru işareti ile sahadayız.

    geçen sezon sonunda anket yapılsa ve 'gelecek sene en çok hangi mevkiye transfer görmek istersiniz?' sorusu yoldan geçen insanlara sorulsa, ezici çoğunluk sol bek ve orta saha transferini işaret ederdi.

    bir önceki sezon kadromuzda sol bek oynamış leo dubois, emre taşdemir ve sam adekugbe ile yollarımızı ayırarak angelino transferini yaptık. kiralama bedeli ve maaşı ile bize 5 aylık maliyeti +€3m seviyelerinde oldu. taktiğimize, oynamak istediğimiz oyuna olabilecek en uzak beklerden birisini alarak leipzig'e geri göndereceğimiz günü saymakla meşgulüz. devre arasına kadar geçen sezon sağ-sol açık ve forvet olarak oynattığımız barış alper yılmaz'dan sol bekte bir hikaye yaratmaya çalışıyoruz.

    orta saha transferi süreci ise baştan aşağı berbat bir süreçti. berkan kutlu, friedrick midtsjo gibi isimlerle yollarımızı ayırdık, sıkışık fikstürde rotasyonda kullanılabilecek kimse bırakmadık. onlarca ismin dedikodusu geçtikten sonra transfer döneminin bitiş anlarında kulübü tarafından gönderilecek yer bulunamayan tanguy ndombele'yi müthiş bir maaş maliyeti ile kiraladık. takıma tek katkısı antrenmanlarda fazlalık yapması ve sürekli yemek yemesi ile taraftara espri malzemesi olması. kerem demirbay transferi ile de yerli olarak güçlensek de sergio oliveira'nın verdiğinden fazlasını alamadık. elimizde iki tane yüksek maliyetli, oyun anlayışımıza uzak ve doğru kullanılamayan 8 numara olmuş oldu.

    stoper transferinde de süreç iyi yönetildi demek pek mümkün değil. nelsson ayrılamadı, ayrılamaması itibariyle bence hatalı olarak kötü demeçler verdi ve küstü. nelsson'dan kazanabileceğimiz meblağ bence -doğru zamanda ayrılmayarak- ciddi manada azaldı. emin bayram'ın kiralanmadığı senaryoda nelsson'a hiç ihtiyacımız kalmayacaktı. davinson ise bu sezon takıma katılan oyuncular arasında maliyetinin karşılığını veren tek oyuncu belki de.

    günün sonunda 2023-24 sezonunun devre arasına geldiğimiz şu günlerde tarihi bir sezon yaşayan galatasaray'ın kadrosu deliklerle, defolarla, alakasız isimlerle dolu. okan buruk inanılmaz bir saygıyı hak ediyor.

    takımın sağ beki cezalı duruma düştüğünde hiçbir alternatifi yok, tek alternatifi yanlış kadro planlaması sonucu başakşehir'e zararına kiralandı. sol bekinde sağ açıktan bozma barış alper yılmaz oynuyor. orta sahada aslan payı yedek stoper diye aldığımız kaan ayhan'a yazılıyor. kadroya ismi sol kanat olarak ilk yazılacak kerem, yeni transferler neticesinde 10 numara bölgesine alışmaya çalışırken ileri hatta her hafta başka bir dizilim denemek zorunda kalıyoruz. üstüne üstlük sakatlıklar da -sakatlık geçmişi kabarık olan veya gelmeden önce uzun süre oynamamış oyuncuların eşyanın tabiatına uygun olarak düzenli olarak sakatlanmaları sebebiyle- sürekli belimizi büküyor.

    en geç 1 sene içerisinde bu transfer döneminde aldığımız futbolcuların pek çoğunun gitmesi için uğraşacağız. eyvallah, galatasaray büyük takım. oyuncu yetiştirmekle genelde işimiz olmaması gerek. fakat gidip de her sönmüş yıldızdan icardi hikayesi yaratmaya çalışmamak gerektiği dersini de sorumlu kişiler almalı. biz takımı nasıl koruyacağız diye korkarken, en ideal senaryo aynı takımı koruyup 2-3 ekleme yapmak derken bugün geçen sezonki kadroyu koruyabilmemize rağmen 5-6 transfer ve 7-8 ayrılığa ihtiyaç duyar hale geldik. bu, çok acı bir derstir. tekrardan okan buruk hocaya ve ekibine sevgi ve saygılarımı yolluyorum. aşçımız mahir olmasa, bu malzemelerden olsa olsa aşure olurdu. bize her şeye rağmen kusursuz bir yemek sunan hocaya dev saygılar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın