resim
Dazet Wilfried Armel Zaha
Takım:Galatasaray
Mevki:Sol Kanat
Yaş:31
Boy:1.80
Uyruk:Fildişi Sahili
  • 1683
    yavaş yavaş formuna geri dönen elit futbolcu. onu tanımayanlar sezona çok iyi başlamadığı için biraz şüpheli bakıyor olabilirler. ancak zaha kesinlikle elit seviye bir futbolcu ve bunu epl seviyesinde senelerce gösterdi.

    zaha tartışmasız dünyanın en özel dribnlingçilerinden biri. ancak ben fiziksel olarak yükselmesine karşın galatasaray'daki bazı defektlerin zaha'nın maksimum seviyesine çıkmasına engel olacağı kanaatindeyim.
    bunlardan birincisi zaha'nın galatasaray'da kaleden uzaklaşması. zaha sanılanın aksine klasik bir kanat oyuncusu olarak premier ligi sallamadı. onun çok daha özel bir rolü vardı. palace temelde 2 dizilişle oynadı özellikle roy hodgson zamanında: 4-3-3 ve 4-4-2. zaha eğer takım 4-4-2 oynuyorsa santrfor, eger 4-3-3 oynuyorsa kanat forvet oynuyordu. takım 4-3-3 oynasa da 4-4-2 oynasa da zaha hemen hiç geri gelen bir oyuncu değildi. palace kontraları için ilerde konumlanıyordu. onun yerine savunmaya 4-3-3te sol içteki oyuncu biraz daha kayıyordu. zaha savunmaya dönmeyince fiziksel olarak diri kalıyor ve kontralarda allah vergisi inanılmaz dribbling yeteneğiyle çok rahat çalım atıp iş yapıyordu. iş yapıyordu dediğim de çok net bir şey, ceza sahasına kadar top sürer sonra sağına çeker allah ne verdiyse vurur. zaha'nın uzmanı olduğu oyun bu.

    ikinci sorun oynadığı pozisyon. zaha her ne kadar 4-3-3 te de başarılı olsa palace takımında en iyi gol+asist ortalamasına 4-4-2 de santrfor oynarken ulaştı. yani kaleye ne kadar yakın olursa o kadar tehlikeli bu adam. fakat bizim sistemde sürekli geriye koşan bir kanat oyuncusu olarak oynuyor. allah var, adam bekiyle geliyor ama zaha bekiyle gelirse kontrayı kim yapacak? dünyanın en elit kontracılarından birini niye geri getiriyorsun, ilerde vinicius junior ve mbappe mi oynuyor?

    bu nedenlerle ben forvet oynamasına tarafım. adamın kariyerinde en iyi performansları forvet ve istatistikleri de en iyi forvet bölgesinde. bu adam 4-2-3-1'de rashicalık yapacak adam değil, kralını yapar ama yeteneğine yazık. yerine ikinci forvet oynayan oyuncu olan kerem kanatta hemen her maç gol asist yaparken ikinci forvet rolünde oynadığı maçlarda bu sezon 1 gol 0 asistle oynuyor. okan hocayı çok sevmekle birlikte, daha yoğun pres için keremi ilerde oynattığını bilmekle birlikte keremin forvet zaha'nın kanat oynadığı halde iki oyuncu da verimsiz bir hale geliyor. kerem'in kontra için ilerde kaldığı, zaha'nın savunmaya yardım için geri geldiği düzeni herhangi bir ingiliz'e anlatamazsın. elimizde dünyanın en iyi kontracılarından biri var ve biz onu (biraz abartarak söylersek) büyük takımlara karşı sol önde sol bek kullanıp sürekli rakip sağ bekle gelmesini isteyen anadolu takımı gibi kullanıyoruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın