• 36
    2023-2024 sezonu açısından şampiyonlar liginde gruptan çıkmanın getireceği pr, reklam, karızma...ve sairenin uefa kupası finalinden fazla olduğunu düşünüyorum. futbol bir hikayeler örüntüleri toplamıdır sonuçta ve gruptan çıkmak manchester united ile olan hikayemizi, şampiyonlar ligindeki hikayemizi.., hepsini derinleştirir.

    2010'larda manchester city, paris saint germain ve atletico madrid dahil oldu elitler ligine kadrolu olarak. elit takım haline gelmeleri 10 seneyi buldu neredeyse ama iyice yerleştiklerinde çoğunluk tarafından barcelona'dan, liverpool'dan, united'dan farkları kalmadı. mesela sevilla hiçbir zaman, bütün başarılarına rağmen atletico kadar üst seviye bir takım olarak görülmedi.

    demek ki şampiyonlar liginde sürekli oynamak, birkaç kez finale çıkmak, hiç kupa alamasan bile bu hikayeler örüntüsünün toplamında senin uefa kupasında 7 kez şampiyon olan takımdan yüksekte bir yerde olmanı sağlıyor.

    galatasaray açısından bakacak olursak, galatasaray mükemmel ve doğal bir taraftar, atmosfer, kimlik ve sıra dışılık şansı veriyor elitler ligine. çeşitlilik açısından yerine kimsenin konulamayacağı bir konumda. orta doğu, asya, afrika'ya, genel manada islam coğrafyasına daha fazla temas etmek demek galatasaray.

    galatasaray'ın bu hikayede yeri de belli. atletico madrid'in defans oyunu, manchester city'nin mükemmel oyun kurulumu, paris saint germain'in yetenekli ayakları bu takımları elit lige çıkarırken onlara karakteristik ekledi. galatasaray'ın 2000 yılında oynadığı müthiş pres oyunu da galatasaray'ın karakterine, hikayedeki yerine cuk oturacak cinsten. ve bayern münih maçındaki pres oyunu galatasaray'ın hem geçmişiyle, hem oyun karakteriyle birebir bağlantılı. 2000 yılında bunu en iyi yapan takımdı. şimdi de olabilir.

    2010'lu yıllarda yeni efsaneler doğdu ve yerlerini yavaş yavaş sağlamlaştırdılar. ama hikayenin daha da ilgi çekmesi için uefa'nın da şimdi artık 2025 ve 2035 arası dönem efsanelerini teşvik etmek istediğine eminim. örneğin italya'da maradona'lı geçmişi, doğal taraftar grubu, yıldızları ile napoli, futbolun beşiği ingiltere'den yeni yatırım alıp rekabeti arşa çıkartabilecek olan newcastle united, mükemmel atmosferi ve pres oyunu kökleri ile galatasaray...

    iyi bir hikaye için çok şey vadediyoruz. ama bu sonuca uefa'da 10 kez şampiyon olsak da ulaşamayız. öyle olsa eğer sevilla insanların gözünde hala daha b seviye bir takım olmazdı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın