resim
Davinson Sánchez Mina
Takım:Galatasaray
Mevki:Stoper
Yaş:28
Boy:1.87
Uyruk:Kolombiya
  • 557
    kendisini 4 maç izledikten sonra sanırım artık daha net konuşabiliriz. bilmediğimiz bir adam olduğundan değil, bizim takıma olan uyumu ve nelsson ile olan kıyasıyla ilgili tabii ki.

    kendisiyle nelsson arasındaki en büyük fark, sanchez'in bir stoper olarak hücuma da fazla katkı sağlaması. kaldı ki nelsson'un hiç sağlamadığını düşünürsek sanchez daha da fark yaratıyor bu konuda. hücum katkısından kastım sanchez'in direkt ve dikine oynaması, ileriye net toplar atmaktan kaçmaması ve hızlı oynamaktan korkmaması. sözlükte zannediyorum nelsson'u sevmeyen yoktur, sevilmeyecek adam değil. gelgelelim bir anket yapsak ''nelsson'un hangi özelliğini değiştirmek isterdiniz?'' diye, belki de herkes topla olan ilişkisini söylerdi. zira nelsson gerçekten topla meziyetleri çok zayıf olmakla birlikte hücum kurma konusunda çok korkak bir futbolcuydu. aslında bunun sebebi de iş disiplini ve ciddiyeti. adam, yapamadığı şeylerde asla risk almıyor ve ısrar etmiyordu. en ufak bir risk varsa apo'ya veya muslera'ya dönüyordu. sanchez bu konuda tam tersi, cesur yürek. orta sahaya direkt oynar, ileriye uzun oynar, topla gider... topla ilişkisi iyi çünkü. bir diğer konu da sanchez'in duran toplardaki etkinliği. bu konuda da nelsson'dan çok önde. nelsson'un 3 yıldır yaptığı hücum aksiyonunu 3 maça sığdırdı sanchez. bunun da sebeplerinden birisi mental aslında. nelsson'un kafada ''gol atmak'' diye bir şey yok. ileri gidiyor ama öylesine yani. öyle çıkayım, bam diye koyayım topu golümü atayım yok adamda. bunu düşünmüyor bile, o yüzden top kendisine geldiğinde bile çok nadiren etkili bir iş çıkartıyor. sanchez'in kafada direkt olarak gol atmak var. adam onun hayalini kuruyor yani belli. kendi yarı alanında vururken bile olabildiğince kuvvetli şekilde dikine vurmaya çalışıyor. eğer kafası rahatsa çok sakin bir şekilde sağa sola indirebiliyor topları. nelsson mesela bu konuda hiç risk almazdı, vururdu en az kalabalık bölgeye veya dışarı.

    gelelim fiziksel özelliklere. sanchez'in savunma anlamında asıl fark yarattığı konu bu. sanchez, çok atlet bir stoper için. premier lig için dahi atlet kalıyordu bir stopere göre. nelsson'un zaten bu atletizmle yarışması mümkün değil. bu da sanchez'e özgüven sağlıyor aslında. sanchez çok rahat bir şekilde orta saha çizgisine kadar geliyor, topla oynuyor, riskli işler deniyor. çünkü adamın kafada ''topu kaptırsam bile alabilirim zaten.'' düşüncesi var. nelsson yine atlet bir adam olmadığı için ve yine iş disiplinine sahip olduğu için her zaman bir adım geride beklerdi mesela. çünkü rakip bir an için arkasına sızarsa yakalayamayacağını düşünürdü, o hataya düşmek istemezdi. hava topları mesela nelsson'un çok iyiydi. en iyi özelliklerinden biri havadan çok iyi bir süpürücü olmasıydı bana göre. sanchez ise hava toplarında çok agresif, yine bu da kendine güvenden kaynaklanıyor. adam kendi fiziğine güvendiği için savunmadaki herhangi bir yere düşen hava topuna bam diye kalkıp koyuyor. old trafford deplasmanının son bölümüne bakın mesela. bütün topları sanchez süpürüyor çok agresif bir şekilde. luyindama böyleydi sakatlanana kadar. bizim yarı alana düşen toplarda kimse ondan yukarı sıçrayamazdı kolay kolay. tabii sanchez'in nelsson'dan uzun ve geniş olması da ona çok özgüven getiriyor.

    mental olarak ise nelsson'un konsantrasyonu sanchez'den daha yüksek. sanchez ara ara konsantrasyonunu kaybedip çok basit şekilde yerini kaybedebiliyor. nelsson'dan neredeyse hiç görmediğimiz bir şeydi bu. bu da özgüvenden geliyor aslında ama bu konuda da biraz daha zarar veriyor tabii. yani sanchez, nelsson'dan kesinlikle daha fazla hata yapacak çünkü çok daha riskli işler deniyor. bunu kabul etmek lazım.

    okan hocanın kolay kolay sanchez'i keseceğini sanmıyorum. sanchez, hocanın istediği baskı oyununa nelsson'dan 50 kere daha uygun. apo'nun geçen yıl soldan yaptığı zaman zaman orta sahaya kadar basma işini sanchez de yapar, yapıyor da zaten. savunma çizgisini çok daha öne çekmek, takım boyunu kısaltmak, baskı sürdürülebilir hale getirmek için sanchez nelsson'umuzdan daha uygun bir isim. bizim de zaten ligdeki maçların 3-5 tanesi hariç hepsini rakip yarı sahada oynayacağımızı, rakiplerin de en önemli planımızın arkamıza sarkmak olduğunu düşünürsek neden sanchez olduğu çok bariz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın