• 18
    ben de dahil, genç jenerasyon daha çok youtube kanallarından futbolu takip ediyor. zaten sayısı her gün artan zartspor, zurtspor gibi youtube kanallarından bunu anlayabiliriz. insanlar artık televizyonda "neydi baba o fenerdeki stoperin adı?" diyenlerden, messi ve ronaldo dışında türkiye dışı futbolcu tanımayan rıdvan dilmen'den bıktı.

    yalnız bir süredir bu yeni nesil youtube kanallarının, futbol yorumcularının da negatif etkileri olduğunu tespit ettim.

    birkaç ay önce manchester city'nin şu an hatırlayamadığım bir maçının özetini izledim. haaland'ın boş kaleye bir golü vardı. özet bitince birkaç yorum okuyayım dedim. yorumlardan biri aşağı yukarı şöyleydi.

    "haaland boş kaleye attı diyenler yanılıyor. pozisyon alışı, defansı yanıltması tam bir üst kalite gol."

    tamam haaland'ın gerçekten akıllıca işler yapıp boş kaleye attığı birçok gol vardır, ama o gol harbiden city'nin santrforu tazemeta olsa tazemeta'nın da atacağı bir goldü lan. keşke hatırlayabilsem de link eklesem. sosyal medya cümlelerine futbol terimi serpiştirip kendini bilirkişi zanneden gençlerle dolu. ben bu özgüveni zararlı buluyorum. bazen sinir bozucu oluyor.

    şahsen ben futboldan anladığımı iddia edemem. ancak yeni nesil yorumcular bana da nasıl futboldan anlıyormuş gibi görünebileceğimizi öğretti. birçoğunun da mış gibi görünerek ekmek yediğini, sadece ortalama türkçe konuşarak var olabildiklerini düşünüyorum. he içlerinde türkçe konuşamayıp ekmek yiyenler de var ona girmiyorum.

    şimdi size futbol yorumcusu olmak için birkaç temel bilgi vereceğim. bu bilgilerle siz de evinizde kendi futbol yorumcunuzu yapabilirsiniz.

    "çift forvetli sistemde forvet özellikli iki kanat ile oynanmaz. en azından biri defansif katkı vermelidir."
    "teknik bir 6 numaranız varsa adam yiyen bir 8 ile oynamalıdır."
    "adam yiyen bir 8 numaranız varsa, teknik bir 6 numara ile oynamalıdır."
    "adam yiyen 2 adet 8 numara ile oynuyorsanız kesin teknik kapasitesi yüksek oyuncu eksiği vardır takımda. kanada manada bir yere teknik oyuncu almak şart."
    "6 numaranız adam yiyorsa, 8 numaranız hem adam yemeli hem de teknik olmalıdır. 8 numara adam yerken 6 numara yemese de olur, ama 8 yemelidir. anlayacağınız 8 her halükarda adam yemelidir."
    "stoperinizin biri hamleli diğeri ayağı düzgün olmalıdır. ayağı düzgün stoperiniz yoksa teknik 6 numara kesin lazım, savunmadan hat kıracak topu çıkarmak için."

    bu liste böyle uzar gider de, işin aslını bilen yok. yorumcular ekseriyetle bu eksende devam ediyor. serdar kelleci, emre özcan ve sinan yılmaz'ı ayırıyorum. saha içini daha derin irdeliyorlar.. bir önceki jenerasyon diyebileceğimiz önder özen de bence iyi. ılgaz çınar'ı da çok seviyorum çiçek gibi adam.

    diğer yorumculara sesleniyorum, mesleğiniz bu birader biraz kendinizi geliştirmeye çalışın lütfen. gül gibi mesleğiniz var, hakkını verin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın