• 6923
    son yıllarda, bu platformda da karşılaştığım bazı galatasaraylıların çok garipsediğim ve çözemediğim duygular beslediği ezeli rakip.

    bu düşüncelerin ikisi de avrupa kupaları hakkında. fenerbahçe'nin, "daha fazla kulvarda oynayıp yorulması" ve "ülke puanının yükselmesi" için kazanmasını isteyen bazı taraftarlar görüyorum ve anlayamıyorum.

    ikincisinden başlayacağım ve sonda söyleyeceğimi başta söyleyeceğim. bugün türkiye'nin tarihsel ve siyasi açıdan çekişmede olduğu veya vatandaşlarının cephe aldığı birkaç avrupa ülkesi var. yunanistan, ermenistan, israil, sırbistan, kıbrıs rum kesimi vs. fenerbahçe bu ülke takımlarının herhangi birisini bırakın bunların en ırkçıları olan aris, beitar jerusalem, herhangi bir ermenistan takımının karmasıyla oynasa dahi, fenerbahçe'nin rakibi desteklenir. ezeli rekabetin kökünde kendi takımını sevmenin yarım tık altında, rakipten sportif açıdan nefret etmek yer alır. ülke puanı, milliyetçilik gibi öğeler 2. plandadır. bunun istisnası, türkiye dışında yaşayan ve rekabetin keskinleştiği 80'ler ve 90'lardaki o geçişi göremeyen gurbetçilerdir. bu insanlar için türk takımı demek, türk bayrağı ve türkiye demektir, bu takımların kazanması, onların düşüncesine göre onları ezen avrupalı'ya karşı zafer demektir. ama türkiye'de yaşayan, orada büyümüş insanlar için böyle bir durum yoktur. fenerbahçe'den gelecek ülke puanı olmaz olsundur. bu sadece ülke puanı için birbirine ihtiyacı olmayan ingiltere, ispanya gibi ülkelerde değil, bizzat bu konuda çekiştiğimiz ülkelerde de aynıdır, iskoçya gibi. zannediyor musunuz ki, celtic fc taraftarları, "ülke puanına ihtiyacımız var, rangers fc'yi ön elemelerde destekliyoruz" diye düşünüyorlar? adamlar rangers 4. lige düştüğünde zil takıp oynadılar, kimse de "old firm'ü özleyeceğiz" demedi. glasgow amatör kümeye düşseler yine umursamazlardı.

    birincisi de "daha çok kulvarda mücadele edip yıpranmalarına" duyulan özlem. 42 yaşındayım. kendi camiam kadar fenerbahçe camiasını da biliyorum ki, bu camia mağlup oldukça karışan bir camiadır. ne kadar farklı kulvarda erkenden elenirse o kadar karışmaya elverişlidir. meşhur vardar eşleşmesini hatırlayın. tam tersine işler avrupa'da iyi giderse, lokal ligdeki olumsuzlukları bir kenara itebilen bir camia. nitekim işler geçen sezon avrupa'da iyi giderken, galatasaray'ın ligdeki yükselişine çok tasalanmadılar. ne zamanki avuçlarının içlerindeki sevilla eşleşmesi kayıp gitti ve ellerinde sadece lig kaldı, bütün korku ve şüphelerini uyandırdılar.

    o yüzden 2. maçta maribor, daha sonra da (muhtemelen) fc twente, eşleşmelerde sonuna kadar desteklenecek takımdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın