• 24
    ülkemizde çok yaygındır. tabii tamamen yanlış bir anlayışla yaygındır. bir futbolcunun fizik kalitesinin ve fiziksel görünüşünün arasında ciddi farklar vardır. bizde “iyi fizik=body building” gibi bir algı var. oysa ki vücut geliştirme bir “görünüş” işidir. mankenlik gibi yani. hatta dünyadaki bu konuda çok yetkili insanlar sallıyorum bir ağırlık kaldırma antrenmanında “hacim için az tekrar, yüksek ağırlık” derken dayanıklılık vs için başka şeyler önerir. tabii bunlar tartışma konusudur ve benim uzmanlık alanım değildir. sadece bir fikir olarak yazıyorum.

    bir futbolcunun fiziksel kalitesinde birçok parametre vardır: direnç, dayanıklılık, güç, patlayıcılık, hız, çeviklik” gibi. bunların da çok az bir kısmı görünüşle anlaşılır. dünyada belki de ayağı yere en sağlam basan futbolcu olan messi’yi ne zaman şişkin gördünüz? prime dönemindeki hazard? onları geç yıllardır aynı tempoyu koruyan modric’i sokakta görsen sporcu demezsin. o şişkin tipleri sulu götürür susuz getirir. bir sürü örnek var. tabii ki bir futbolcu fiziksel olarak iyi görünüyorsa bu bir referans olabilir. mesela donk. harika bir vücudu vardı ve gerçekten çok da güçlüydü. o kadar.

    hatta ileri gideyim öyle çok acayip fiziksel görünüme sahipse bir sıkıntı vardır çünkü ideal futbolcu fiziği için o kadar kalınlık, hacim uygun değildir. bazı şeylerden de götürür. özellikle orta saha ve hücum oyuncuları için. yani bir futbolcunun mevcut fiziksel durumu kötülenince hemen atlayıp “instagramda gördüm 250 tane karın kası var nasıl kötü?” demek pek zekice bir argüman değildir. yoksa falcao’da da acayip bir fizik vardı ama rüzgar esse yere düşüyor, sağa sola dönmesi 3 gün sürüyordu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın