resim
Dazet Wilfried Armel Zaha
Takım:Galatasaray
Mevki:Sol Kanat
Yaş:31
Boy:1.80
Uyruk:Fildişi Sahili
  • 433
    kendisini biraz tanıyalım. her şeyden önce pozisyon oyununu anlamak için ısı haritasına bir bakalım.

    https://gss.gs/9on.jpg

    sol kanat ağırlıklı bir oyuncu olduğunu görmek mümkün. crystal palace, yıllarca zaha'nın bireysel parlaklığına güvenirken, son zamanlarda zaha'nın yanı sıra yaratıcı oyunculara da ihtiyaç duydular. bunun temel sebebi kapanan defansları açamamalarından kaynaklanıyordu. zaha genel olarak topu çizgiye istememekte. 2. forvet misali cezasahası yayına hareket ettiğini çokca göreceğiz. bu da okan buruk'un istediği tarzda bir kanat oyuncusu zaten. örnek verecek olursak;

    https://gss.gs/Urz.png

    zaha'nın etihad'da manchester city'ye karşı attığı gole bakabiliriz. gallagher, aymeric laporte'un tembel pasına ulaşan isim oldu ve zaha ile gallagher arasındaki hızlı bir-iki, manchester city'e karşı erken bir gole yol açtı.

    dribbling yeteneği
    dribling yetenekleri sorulduğunda zaha, "rakip beke koşarken her zaman başımı dik tutarım, sonra numaramı yaparım ve ilk harekette bekin eğilimini izlerim, ardından topu eğiliminin diğer tarafına yönlendiririm. böylece dönmeleri biraz zaman alır ve oradan avantajı elime alırım." diyor.

    zaha'nın belirleyici özelliği, özellikle bire bir durumlarda doğal dribling yeteneğidir. bu sezon ligde dakika başına başarılı dribbling konusunda 1. sırada yer alıyor. premier lig gibi bir ligde 1. sırada yer almak zaha'nın ne kadar iyi dribbling yaptığının gösterisidir. hatta dribbling yeteneği o kadar tehlikelidir ki, premier lig'de zaha'ya karşı oynanan maçlarda onu oyundan attırmak hep rakibin planları arasındadır.

    defansif katkısı
    defansif katkısının pek yüksek olduğu söylenemez. hatta ciddi anlamda rezalettir diyebiliriz. üstün hücum performansına rağmen, zaha'nın geri adım atamaması, crystal palace savunmasının başını çokça yaktı.

    https://gss.gs/Hmd.png
    örnek pozisyonda andrew robertson, liverpool'un crystal palace'ı 7-0 yendiği maçta, zaha'nın geç koşusu yüzünden çok rahat bir pozisyon buldu.

    zaman zaman, sol bek tyrick mitchell, rakip takımın kanat oyuncusu ve bekine karşı 2'ye 1 kaldığında, zaha savunma takviyesi için hiçbir yerde görülmüyordu. savunma yarısında yani 1. bölgede kalmak yerine sahanın 3. bölgesinde baskı yapma isteğini bir çok kez söylemiştir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın