• 9
    fenerbahçe, ali koç başkan olduktan sonra:

    vedat muriqi=21
    arda güler=20
    kim min-jae=18
    eljif elmas=16
    josef de souza=12
    ve giuliano'yu 10 milyon euro'ya satmışlar.

    yani çift haneli tam 6 satış yapmışlar ve bu satışlardan toplamda 97 milyon euro kaldırmışlar. kulübün rekor satışlarının ilk 5'inin 4'ü ali koç döneminde gerçekleşmiş. bu 5 yıllık dönemde de fenerbahçe'nin sadece türkiye kupası başarısı var. avrupa'da da en büyük başarısı avrupa liginde son 16'ya kalmaları.

    peki galatasaray'ın rekor satışlarına bakalım:

    aslında bakmaya gerek yok çünkü günümüze en yakın rekor satışımızı geçen sene marcao'yu kap açıklamasına göre 15'e satarak yapmışız. rekor satışlarımızın ilk 10'unda arda turan, abdulkader keita, hakan şükür gibi isimler var ve tarihimizde 20+'ya sattığımız oyuncu yok düşünün!

    hal böyleyken maalesef ki oyuncu satmada çok başarısız olduğumuz su götürmez bir gerçektir. evet, fenerbahçe çok yüksek meblağlara satış yapmasına rağmen başarısız oluyor ama işte onları ayakta tutan budur. ne anlatmaya çalıştığımı şöyle örneklendireyim:

    yayın gelirleri:
    galatasaray=193 milyon 791 bin lira
    fenerbahçe= 172 milyon 796 bin lira

    şampiyon olmamıza rağmen fenerbahçe'den sadece 750 bin euro fazla almışız. peki bizim için belirleyici etken ne olacak? tabi ki de şampiyonlar ligi.
    eğer biz şampiyonlar ligine katılım sağlarsak, ortalama 30 milyon euro'luk bir gelir elde edeceğiz.
    peki şampiyonlar ligine gidemeyen fenerbahçe ne yaptı? 20'ye arda'yı, 6'ya bruma'yı, 4'e de de berisha'yı satarak 30 milyon euro elde etti.

    bak işte durum dengelendi. üstüne bide, her zaman şampiyonlar ligine gidemediğimiz için bu gelirleri kazanamıyoruz. fenerbahçe ise tam tersi, neredeyse her yıl 20 milyona oyuncu satıyor. şampiyon olamayan ve avrupa'da da dişe dokunur herhangi bir başarı sağlayamayan fenerbahçe'nin tepetaklak olmasını engelleyen şeydir bu satışlar.

    aslında olaya şöyle bakalım:

    şampiyon olan ama oyuncu satışı yapamayan bir galatasaray,
    şampiyon olamayan ama oyuncu satışı yapmada başarılı bir fenerbahçe var. oyuncuları ve şampiyon takımın ismini değiştirelim. yani galatasaray'ın oyuncuları fenerbahçe'de oynasın ve fenerbahçe şampiyon olsun diyelim. bu durumda boey, nelsson, torreira, kerem gibi oyuncuları kaça okuturlar? ben söyleyeyim, her birinden en az 20 koparırlardı. hadi bununla ikna olmadığınızı varsayayım. demiştim ya rolleri değiştirdik diye. hah işte fenerbahçe topçuları galatasaray'da forma giyse ve bizde ligi 2. bitirseydik, arda'yı kaça satardık? ya da kadro dışı bıraktığımız bruma'yı 6.5'a satabilir miydik? cevap bence basit.

    tabi bu durumun ortaya çıkmasında medyanın rolü de çok büyük. galatasaray'ın oyuncularına düşman gözüyle bakılırken, fenerbahçe'nin topçuları hep evlat kontenjanına alınıyor. vakti zamanında 18 yaşlarındaki arda turan'a her türlü çirkefliği yapan medya, 18 yaşındaki arda güler'i ise öv öv bitiremedi. bizdeki kerem'e sürekli kavgacı, gergin imajı çizdiriyorlar, ferdi kadıoğlu'na ise hırslı bir iyi aile çocuğu!
    bir yandan görsel ve yazılı basında lehine haber yapılan fenerbahçe,
    bir yandan da aleyhine sürekli haber yapılan bir galatasaray...
    yani işin pr kısmı da çok önemli ve maalesef ki burada da başarısızız.

    malum şahsın oyuncu satmada ki manipülasyonlarına da girmek isterdim ama konu baya uzardı. o yüzden bunu başka bir başlığa yazarım.*

    sözün kısası, algı değil gerçekliktir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın