resim
Edin Džeko
Takım:Fenerbahçe
Mevki:Santrfor
Yaş:38
Boy:1.93
Uyruk:Bosna-Hersek
  • 527
    bütün transferlerde olduğu gibi dzeko transferinin de iyi olup olmadığını görmek için birden fazla kritere bakmak lazım. bu kriterler kabaca ve basitçe şöyle.

    1. maliyet 2. ihtiyaca yönelik mi. 3 ve belki de en önemlisi uygulayacağın taktik ve sisteme uygun mu?

    maliyet olarak bakıldığında 38 yaşındaki bir oyuncuya geri dönüşü olmayan en az 15 milyon euro bağlamak kim olursa olsun yanlış. bu yaştaki oyunculardan tabii ki takımlar faydalanabilir. bizim kısmen de olsa gomis'ten faydalandığımız gibi ama bu oyunculara geri dönüşü olmayan paralar vermek, hem takım için dengeler açısından hem de gelecek açısından sıkıntı olabilir. fenerbahçe'yi şampiyon yaparsa kimse konuşmaz ama yarın koşamadığı için dakikaları düşmeye başladığı zaman takım için sıkıntı çıkabilir.

    2. olarak, fenerbahçe'nin elindeki oyuncuların skor katkısı düşünüldüğünde bir ileri uç elemanı alınması gerekliydi. bu konuda yeşil tik.

    3 ve son olarak hatta en önemlisi olarak sisteme uygunluk. dzeko yaşının getirdiği dinamizmle beraber artık o eski golcülüğünü ve enerjisini üzerinden atmış gibi. zaten 2022-2023 sezonuna bakarsak 7 ocaktan sonra, ligde, sadece verona'ya 6-0 lık maçta 2 gol atmış. bunu da aslında tam dzeko'ya uygun sistemle yapmış.

    inter genelde klasik 3-5-2 gibi diziliyor. sağ ve sol bekleri tempolu bütün çizgiyi kullanabilirken, stoperlerinin de ayak ve oyun bilgileri iyi olduğu için rahatlıkla alanları kapatabiliyorlar. orta sahada da yine oyunun hem tempo, hem pas, hem de mücadele kısmını halleden brozovic- barella ve hakan'la oynuyor. ilerde de laturo ve lukaku (dzeko). bu dizilim ve sistem dzeko'nun bütün maharetlerini gösterebileceği ve eksikliklerini minimize edebileceği bir sistem.

    fenerbahçe için handikap ve plansızlık burada başlıyor. bırakın hangi sistemle oynayacağını, hocası bile belli değil. eğer dedikleri gibi yerli hoca alırlarsa zaten, yerli hocaların oynatacağı sistem 4-2-3-1.

    dzeko ile beraber aldığı diğer transfer olan kent'de yine gol sayıları yüksek olan bir isim değil ve kanat forvet. arda'nın da kaldığını düşünürsek, merkezde iki tane savunma yapmayan ve baskısı kötü olan oyuncu olacak. bütün bunları tolere etmek için hem gol yükünü çekebilecek bir hücumcu kanat, ve bütün bu yükü kaldırabilecek 2 tane canavar orta saha şart.

    benim yaptığım matematiğe göre, fenerbahçe takımın başına inzaghi 'yi getirmediği sürece çok da mantıklı bir transfer yapmamış gibi görünüyor.

    bakalım süreç nasıl işleyecek ama beni ziyadesiyle mutlu etti bu transfer.
App Store'dan indirin Google Play'den alın