• 322
    avrupa'da en çok sempati duyduğum lig. fm 2005'de ingiltere falan hikayeydi, tüm büyük topçular buradan çıkıyor, tüm oyun serie a üzerinden dönüyor ve her yükselen yıldıza ilk talip italya'dan geliyordu resmen. büyük bir markaydı ama ingiltere ligi gibi yönetilemedi. şike olayları, aşırı katı ve defansif futbol ve ardından gelen juve dominasyonu ile baya sıkıcı bir lig gibi lanse edilmişti yıllarca ve tümüyle haksız da denemezdi.

    ama artık efsane geri döndü diyebiliriz. guardiola ve city'e teşekkürler. o tarafta işleri monotonlaştırmaları, ispanya futbolunun, la liga'nın, messi ve ronaldo ardından eski tadını vermemesi, almanya'nın keza bayern dominasyonu ile birinci belli ikinci kim havasında bir hal alması ki o da bu sene kırıldı kırılacak ama eh be kardeşim kaç sene be, neyse, keza fransa'yı söylemeye gerek yok, hepsinin üst üste gelmesi ile aldığı pası son 2-3 senede çok iyi gole çevirdi italyanlar. artık bence avrupa'nın en ilgi çekici 2. ligi. 1. olması da bu gidişatla muhtemel. elbette yayın gelirleri ve kültürü ile ingilizleri geçemeyecekler, hele ki işin ekonomik boyutuna gelince o iş bir kaç senede olacak iş değil bu çok belli fakat, evinden benim, bir çoğumuz gibi avrupa liglerini takip etmeyi hobi haline getirmiş bir çok futbol severin özetlerini ilk açtığı lig serie a olacak gibi, aynı eski günlerdeki gibi.

    bir çok takımın şampiyonluğa aday olması, belki karşı çıkan olabilir ama diğer liglere bakıldığında ekonomik dengenin de gayet iyi sağlanmış olması sonucundaki rekabet çok güzel seviyelere geldi. partide tek eksik juve. gelecek seneler napoli'nin dominasyonu ile geçeceğine inanmıyorum, 1-2 yıldız oyuncularını kaybettikten sonra yine şampiyonluğa oynasalar da domine edemeyeceklerdir. ınter şampiyonlar ligi finalinde, milan yarı finalde, roma mourinho ile uefa'da kupa koşturuyor fiorentina konferans liginde, atalanta gasperini ile müthiş düşük bütçelerle sürekli ilk 5'leri zorluyor, avrupa kupası kaldırmış bir milli takım vs. vs.

    yazarken bir fena oluyorum. murat kosovanın sesiyle söylüyorum işte serie a bu. guardiola başkan şampiyonlar ligini de al da premier ligi de rahat bırak, keza klopp da öyle ve artık premier lig'de de özlediğimiz çok takımlı rekabeti izleyelim. ama konumuz o değil, serie a iyi yönetildiği takdirde italyan futbolunun avrupa dominasyonu çok yakında başlayabilir hatta belki de başladı bile.

    https://gss.gs/xQc.jpg
    * *
App Store'dan indirin Google Play'den alın