resim
Uğurcan Çakır
Takım:Trabzonspor
Mevki:Kaleci
Yaş:28
Boy:1.91
Uyruk:Türkiye
  • 454
    kendisini beğenip beğenmemek, sevip sevmemek elbette öznel bir olgu. kimse bunu eleştiremez. ancak sinir olduğum ve çok yanlış olduğu defalarca ıspatlanan şeylerden birisi, öznel bir olguyu nesnel veya istatistiki bilgilere dayandırmak. o kadar komik oluyor ki bu durum, anlatamam. ayağı kötü diyor, galatasaray’da oynayamaz, sanki şimdikinin ayağı çok iyi. büyük takım kalecisi olamaz diyor, öyle bir şans gelmedi ve çok önemli maçların altından başarıyla kalkabildi.

    şimdi uğurcan’ı kıyasladığınız kaleci muslera, galatasaray’da 12. sezonunu geçiren bir adam. dikkat edin, trabzonspor kalecisi muslera’yı galatasaray’da 12. sezonunu yaşayan bir oyuncuyla kıyaslıyorsunuz. karşılaştırma amacı da şu, “uğurcan galatasaray kalecisi olabilir mi diye 12 sezondur kaleyi koruyan muslera ile rekabete sokmak.” çok yanlış. uğurcan’ın kıyaslanacağı muslera galatasaray kalecisi değil, lazio kalecisi muslera olmalı. eğer ki büyük takım kalecisi olup olamayacağını kıyaslıyorsanız. kaldı ki sizlerin aklında da 28-29 yaşlarında top seviyesine ulaşan hali var. o muslera ile şimdikini bile rekabete sokamazsınız. elimizde öyle bir mukayese imkanı yok maalesef. bu bakış açısına göre lazio’dan gelmeden evvel muslera da bir şekilde gelecekteki kendisiyle rekabete girmeliydi. bir de uğurcan’a ayakları kötü diyen arkadaşların muslera’nın ayak kalitesi hakkındaki galiz yorumlarını da dinlemek isteriz. sanki kalede ederson var :d

    neyse dağıtmayalım. lazio’daki muslera’yı hatırlayan var mıdır? koca sözlükte 5 kişi toplamda 10 tane 90 dk maçını izlememiştir. ben de izlemedim açık söyleyeyim, ama verilere göre hareket edeceğim. çünkü bahsettiğim mukayeseyi en nesnel şekilde böyle değerlendirebilirim.

    10-11 serie a: 36 maç 38 gol 13 cs
    09-10 serie a: 36 maç 41 gol 8 cs
    09-10 ic: 2 maç 3 gol 1 cs
    09-10 el: 4 maç 4 gol 1 cs
    09-10 isc: 1 maç 1 gol
    08-09 serie a: 15 maç 22 gol 4 cs
    08-09 ic: 6 maç 5 gol 1 cs
    07-08 serie a: 9 maç 15 gol 1 cs
    07-08 ic: 4 maç 4 gol

    cs: clean sheet
    gol: yenen
    ic: italian cup
    isc: italian super cup

    uğurcan’a da bakalım:

    22-23 süper lig: 27 maç 44 gol 10 cs (6 mayıs 2023 itibariyle)
    22-23 tk: 3 maç 4 gol 1 cs
    22-23 ucl+el+ecl: 9 maç 10 gol 4 cs
    22-23 sk: 1 maç 1 gol
    21-22 süper lig: 36 maç 33 gol 11 cs
    21-22 tk: 3 maç 4 gol 2 cs
    21-22 ucl: 4 maç 9 gol
    20-21 süper lig: 38 maç 36 gol 13 cs
    20-21 sk: 1 maç 1 gol
    19-20 süper lig: 33 maç 40 gol 4 cs
    19-20 sk: 3 maç 2 gol 1 cs
    19-20 el: 7 maç 11 gol

    tk: türkiye kupası
    ucl: uefa champions league
    el: europa league
    ecl: european conference league

    her ikisinden de 4’er sezon aldım. muslera galatasaray’a transfer olduğunda 25 yaşındaydı. uğurcan şu anda 27 yaşında. öyle aman aman bir yaş farkı olmayacak, o günkü muslera ile bugünkü uğurcan arasında. ben istatistiklere bakınca birinin diğerine mutlak bir üstünlük kurduğunu göremiyorum, gören beri gelsin.

    veriler epey bilgi verir, ancak elbette bir kaleci performansı, sadece kendisiyle ilgili değildir. savunma oyuncuları ve takım savunma olgusu, takımın oyun mantalitesi, rakip takımlar ve hatta oynanan saha ve hava koşullarına bile bağlanabilir. ama buna yapacak bir şey yok, çünkü trabzonspor türkiye’deki takımlara karşı oynarken, lazio da italya’daki kız kardeşlere karşı mücadele ediyor. birinin oynadığı takımların forvetinde amauri, eto’o, milito, ibrahimovic var, öbüründe valon ethemi, riad bajic, haji wright, fabio borini. gerçi icardi de var, ayıp etmeyelim :d birisi vitor hugo, hüseyin türkmen, stefano denswil, edgar ile, madjid hosseini ile tandem kurdu, diğeri andre diaz, giuseppe biava, emilson cribari, modibo diakite ile. bunlar da performanslarını etkileyebiliyor, dikkatinizi çekerim.

    şimdi benim öznel yorumlarıma gelelim. tüm bunlardan bağımsız, trabzonspor’dan yerli alınmasına çok memnun olurum. unutulmasın, galatasaray’da ve galatasaray sonrasındaki kariyerlerinde ulaştıkları nokta ve trabzonspor’a kadar olanki kariyerleri baz alındığında selçuk ve burak da adeta evrim geçirdiler. hatta ben umut ve engin’in bizdeki ilk sezonlarını da çok beğenirim. onların da kaliteleri belirli seviyelerde olduğu için o kadarını verebildiler, daha fazlası edecek oyuncular zaten değillerdi. engin için durum daha farklı, biraz mental olarak problemli bir arkadaş.

    sözün özü, uğurcan olası bir transfer durumunda başarılı olabilir de, olmayabilir de. bunu bilemeyiz. ancak ben kendisinin büyük futbolcu kumaşına sahip, büyük bir kaleci olacağını düşünüyorum. trabzonspor’da bu ışığı verdi, galatasaray’da bu potansiyeline ulaşabilecektir.

    tabi transfer olabilir mi, bunu hiç sanmıyorum. trabzonspor bahsedilen tutarlara uğurcan’ı bırakmak istemez.
App Store'dan indirin Google Play'den alın