resim
Roberto Firmino Barbosa de Oliveira
Takım:Al-Ahli
Mevki:Santrfor
Yaş:32
Boy:1.81
Uyruk:Brezilya
  • 112
    bize gelme ihtimalinden bağımsız hakkında yazmak istediğim futbolcu.

    çok zeki ve çok teknik bir futbolcu. en önemli meziyetleri yaratıcılığı, merkezdeki delici özelliği ve kalabalık alanlarda dahi çok rahat adam eksiltebilmesi. zaten bu yüzden her zaman ''oynatan'' profilde bir oyuncu olmuş, salah ve mane'yi zirveye çıkarmıştır. ben kendisini aslında halil dervişoğlu'na benzetiyorum. daha doğrusu halil kendisine benziyordu. firmino, halil'in oyun profilinin gelebileceği en üst noktaydı benim için. halil de merkezi çok rahat bir şekilde deliyor, dar alanlardan çok rahat bir şekilde çıkıyordu. tabii halil kendisi kadar yaratıcı ve zeki değildi, bu yüzden verimi çok düşüktü çünkü müthiş işler de yapsa en sonunda topu bir türlü zamanında ayağından çıkarmayarak topu veya şut açısını kaybediyordu.

    öte yandan halil'in de oynadığı pozisyona göre en zayıf yanı golcülüğüydü, firmino'nun da öyle. evet maalesef firmino da ''topu kaleye sokmak'' konusunda pek kabiliyetli değil. çok fazla gol kaçıran cinsten. yani bir maçta 3 kere çok net fırsattan yararlanamayıp, 4. pozisyonda acayip bir gol atabilen futbolculardan biri. asla net bir golcü değil.

    bu tarz adamların en büyük sıkıntısı mevkisizlik. firmino'yu en uca koyacaksanız, yanına salah ve mane tarzı gol yükünü ciddi şekilde sırtlayabilecek adamlar lazım. bunun yanında da tabii böyle bir oyunu tıkır tıkır işletecek bir sistem lazım. öte yandan firmino'yu çift santrfor veya santrfor arkasında kullanırsanız da ciddi şekilde verimi düşebilir. çünkü bu tarz adamların bol bol top kullanması lazım. ayrıca çalışkanlığı çok yüksek bir futbolcu değil firmino. 10 numarayı kendisine bıraktığınız takdirde kendisinden hiçbir şekilde ofansif orta saha özellikleri beklememelisiniz. yani hücum pres yapması ayrı ancak kendisi serbest takılmayı seven futbolculardan. dolayısıyla ''al buradan oyunu yönet, takımın beyni ol'' komutlarına çok fazla uymayabilir.

    biz şu anda mertens'i 10 numara gibi kullanıyoruz. mertens'in napoli'de 9 oynamasından dolayı ülkemizde sanki şu anda da sahte forvet oynuyor gibi bir algı var ancak mertens bayağı bayağı 10 numarada oynuyor. çalışkanlığı da çok yüksek firmino'ya oranla zaten. icardi de firmino'nun tam tersi çok net bir golcü. yerden, havadan topu bir şekilde kaleye sokanlardan.

    firmino benim beğendiğim, izlemekten çok keyif aldığım bir futbolcu ancak zor bir futbolcu. ''icardi'nin ya da mertens'in yerine koyalım olsun bitsin.'' gibi bir adam değil yani bana göre. farklı bir profil, farklı bir oyun ve diziliş ihtiyacı gerektirebilecek bir isim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın