• 60
    kizilay skandalinda ahbap'in konumunu anlayaman arkadaslar icin türkiye'deki islerin yurume seklini biraz aciklamak isterim.

    istinasiz stk veya sirket, icinde buyuk paralar dondugu bir proje/operasyon/is yapacaksaniz, o is kolunda olan hukumete bagli sirket veya kuruma ya bagliliginizi ya da avantanizi vermeniz gerekir.

    mesela bir dizi cektiniz ve trt atv gibi kanallar alacak. cektiginiz dizinizin bolum basi maliyeti 1 milyon tl olsun, almaniz gereken para 1,2 milyon tl olmali diyelim. bir bakarsiniz sizden kesmenizi istedikleri fatura 5 milyon tl'dir. size gonderilen para ise 1,5 milyon. vergi vs sonrasi kafamizdaki 1,2 milyon size kapacak sekilde elinize para gecmistir.

    burada ahbap'a neden bu parayi verdin diyemeyiz. muhtemelen operasyonlarini yurutmeleri icin bu cadirlari almalari emredilmistir. fiyatini sorgulayamaz ya da pazarlik edemezsiniz. sizin asil sormaniz gereken kizilay gibi 100 kusur yildir var olan cumhuriyetin gozbebegi bir kurum nasil olur da bir a.s kurar ve gidip üretimi bu sirkete verir. ustune ustluk alinan yardimlari o sirketten cadir satin almak icin kullanir. dolandiricilik bile değil bu, bambaska bir sey.

    turkiyeyi anlamaniz icin su ornegi de vermek istiyorum. depremden hemen sonra halk istoç'a gelip elektrikli isitici satin aldi. normalde 180 tl olan isiticilar 300 kusur tllere satildi. ya bu adamlar yardim icin aliyor diye. bir veya iki satıcı cikti, geri kalani allah ne verdiyse gecirdi. yaklasik tam 4000 isitici satildi ilk bir iki gun içinde, hala satiliyor. hesabini siz düşünün.

    buradan sunu anlamaniz gerekiyor. her kriz bir firsat dogurur lafi türkiye'de, her kriz fırsattıra dönüşmüştür. ölen insanlari cenazesi kalkmaktan, daha yığınların altindan cikartilmadan, onlar uzerinden birileri para kazanmaya başlamıştı bile.
App Store'dan indirin Google Play'den alın