• 221
    bugün playoff gib bir uygulamanın mümkünatı yok. bu talepte bulunan ahmet nur çebi'yi de biri uyandırsın; playoff türkiye'de gerçekleştiği zaman, normal sezon ligin ilk dört sırada bitiren takımlar şampiyonluk grubu olan süper final'e dahil oldular. beşiktaş bu sezon ilk 4'e giremeyebilir, avuçlarını yalayabilirler yani es kaza bu istek gerçekleşirse.

    tepki çekeceğimi bilsem de ikinci bir konu başlığı var değinmek istediğim. adil, dürüst ve doğru olmak gerektiğini düşünüyorum geçmiş playoff uygulaması hakkında. 2011-2012 sezonunda playoff, biz normal sezonu 9 puan önde tamamladıktan sonra ortaya çıkmadı. 2011-2012 sezonunda playoff, sezon içerisinde yarış devam ederken de ortaya çıkmadı. 3 temmuz skandalından ötürü sezonun başlangıcını tff ileri bir tarihe erteledikten sonra, ligler başlamadan hemen önce mehmet ali aydınlar'ın önerisiyle bu konu ortaya çıktı. evet; plan fenerbahçe'ye puan silme cezası vermek ve bu puan silme cezasının onlara şampiyonluk yarışında zarar vermemesini sağlamak şeklindeydi. ama bu karar verildiği anda herkes 0 (sıfır) puandı. galatasaray da, fenerbahçe de, beşiktaş da, trabzonspor da 0 puandı. dolayısıyla biz sanki puan farkını açıp öne geçtikten sonra ortaya çıkan bir uygulamaymış gibi değerlendirmek adil değil 2011-2012 sezonunda.

    bir diğer konu, "2012'de iki kere şampiyon olduk" söylemi üzerine. nasıl oldu bu, ben o günden beri bunun matematiğini hiç anlamlandıramadım. mantıklı bulmadım. play off kararı herkes 0 puan iken verildiği için, normal sezon denilen 34 haftanın bir şampiyonu yok. şampiyonluğu belirleyen periyod çünkü 34+6 hafta olarak en başta planlanmış. açıklanmış. yani süper finalle beraber sezon en başından itibaren 40 hafta olarak planlanmış. 34 haftanın şampiyonu diye bir şey yok, bu konunun ilk kısmı. konunun ikinci kısmı da şu, hadi diyelim sezonun 34 haftalık lideri olduğumuz için o sezon (ben hiç doğru bulmasam da) kendimizi "normal akışın şampiyonu" olarak değerlendirdik. 34 haftanın şampiyonu olarak gördük galatasaray'ı, diyelim ki bu o sezonun birinci şampiyonluğu. ikinci şampiyonluk, yani süper final'de oynanan 6 maçın şampiyonluğu nerede? o 6 maçın şampiyonu nasıl biz oluyoruz? o 6 maçta fenerbahçe 4 galibiyet, 1 beraberlik, 1 mağlubiyet aldı. 13 puan topladı. biz ise 2 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyet ile 9 puan topladık. fenerbahçe o uygulamada bizden 4 puan fazla topladı, yani süper final grubunun lideri oldu. biz normal sezonda kazandığımız 79 puanın ikiye bölünmesi sonucu ortaya 4,5 (5) puan avantajımızla süper final'e girmiştik ve o 0,5 (1) puan farkı bizi şampiyon yaptı. bunu bir ayıbı yok. uygulama böyleydi. neticesinde de biz şampiyon olduk. bunu kabul etmek de biz galatasaraylılara bir şey kaybettirmez.

    2011-20212 sezonu şu şeklide okunabilir özetle: 34 haftanın lideri 9 puan farkla galatasaray oldu, 6 maçlık şampiyonluk grubunun lideri 4 puan farkla fenerbahçe oldu ve kümülatif olarak o sezon belirlenen sistemin aritmetiği içerisinde toplamdaki 40 (34+6) maçlık sezonun en büyüğü galatasaray oldu. bu kadar. iki şampiyonluk falan yok. en başından 40 maç şeklinde planlanan ve sonunda da bir şampiyonun çıkacağı bir sezondu. sonunda da biz kazandık. tekrar etmekte fayda var, playoff kararı verildiği ilk gün herkes 0 puandı. playoff kararı verildiği ilk gün sezonun şampiyonunun kaç maç sonunda ortaya çıkacağı da açıklanmıştı. dolayısıyla "biz önde giderken bu karar alınarak önümüz kesildi" veya "iki kere şampiyon olduk" gibi söylemleri hiç doğru bulmuyorum. biz 0 puan iken bu uygulama açıklandı ve biz 34+6 haftalık periyodun sonunda bir kez şampiyon olduk. bu kadar basit.
App Store'dan indirin Google Play'den alın