• 199
    bilhassa çocuklar için büyük bir üzüntü içerisindeyim. onlar hırsızlara oy atmadılar, onlar yapı denetçilerine rüşvet vermediler, onlar deprem geliyor diyen bilimadamlarına kulak tıkamadılar. sadece oyun oynuyor ve okullarına kreşlerine gidiyorlardı, şimdi o enkazların altında belki sağ belki ölü vaziyette çıkarılmayı bekliyorlar. bu alışverişin tarafı değillerdi.

    istanbul depremi çok uzak değil. eğer türk halkı olarak gereken dersi çıkarmazsak bundan daha büyük felaketlere düçar oluruz. deprem riski olan bütün şehirlerde topyekün bir bina kontrol seferberliği başlatmalı ve güçlendirilebilecek durumdaki binaları güçlendirmeli, yüksek riskli binaları bütünüyle boşaltıp yıkmalıyız. deprem toplanma alanlarına inşa edilen binaların yıkılması için kamuoyu baskısı yaratmalıyız, davalar açmalıyız. elbette bu işler için maddi bir fon oluşturmalı ve devletin de bu seferberliğe destek vermesi için yöneticileri köşeye sıkıştırmalıyız. başka mevzuların araya girmesine, gündelik kavgaların zihnimizi doldurmasına, deprem riskinin unutulup gitmesine fırsat vermemeliyiz.

    eğer biz uğraşmazsak devlet kendiliğinden böyle bir şeye kalkışmaz, çünkü devlet adamları depremde ölmezler. ölecek olan biziz. kendi kaderimizi değiştirecek olan da biziz. 1999 depreminden 24 yıl sonra, 2023'teki bir depremde de hala aynı acı tablolar karşımıza çıkıyorsa bir şeyleri yanlış yapmışız demektir. bu konudaki tavrımızı değiştireceğiz, "bize bir şey olmaz" demeyeceğiz. evsiz kalmamak ve ölmemek için kendi ülkemizde bir savaş vereceğiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın