• 155
    22-23 sezonunda dökülüyorlar. alınan sonuçlardan da anlaşılacağı üzere en büyük sorunları ilk 11'inde 3 kaliteli yerli oyuncu bulabilmek olan kulüpler bunlar. tabi iş 3 tane yerli oyuncuyu bulmakla bitmiyor. oyuncu değişiklerinde de yerli oyuncu sayısı her zaman aklınızda bulundurmanız gereken bir kural. bu da minumum 5-6 tane yerli oyuncu gerektiriyor. ama ülkede malzeme yok, bu oyuncuları bulamıyorlar ve vasat altına mahkum kalıyorlar. bence bu sorunu yaşamalarının temel sebebi vizyonsuzluk. planlı hiçbir eylemleri yok, üretimleri sıfır, oyuncu satışları da tamamen şans, hatta ederi olmayan oyunculara fahiş değerler biçiyorlar.

    bu anadolu kulüplerinin kısa vadede şampiyon olabilme ihtimalleri yok, şampiyonluk yarışında olma ihtimalleri de yok. bu nedenle yapmaları gereken şey tamamen altyapıya ağırlık vererek bu takımları gençleştirmek ve oyuncu ihracatından gelen parayla ekonomik olarak rahatlamak olmalı. bunu sağladıktan sonra yapacakları kaliteli takviyelerle uzun vadede fark yaratabilir hatta şampiyonluk yarışına girebilirler. ilginçtir ama bunu deneyen bile yok. bu anadolu kulüpleri 4 büyükler diye tabir edilen takımlarla aynı yaş ortalamalarına sahipler ki 4 büyüklerin kadrolarının yaş ortalamaları zaten yüksek. portekiz'i, hollanda'yı, belçika'yı geçtim. almanya'da bayern dışındaki bütün kulüplerin misyonu nerdeyse bu bahsettiğim şey. italya'da sassuolo, udinese gibi takımlar yıllardır bu misyonu benimsiyor. bu modelde başarılı olan atalanta gibi küçük kulüpler artık şampiyonluğa oynayacak kadroları kuruyor. futbolda bildiğiniz gibi koca ligde sadece bir takım şampiyon oluyor. geri kalan takımların birçoğunun yüzde 1 bile şampiyonluk ihtimali yok. bu geri kalan takımların üretim yapmaktan başka şansları yok. buna rağmen bu kulüplerin borç batağına saplanıp hiçbir şey üretememesi koca bir israf ya da soygunculuktan başka bir şey değil.

    bu anadolu kulüpleri küme düştükten sonra iflah olmuyorlar, çoğu da batıyor. çünkü tamamen borçla harçla dükkanı döndürüyorlar. en az 12-13 tanesinin tek hedefi var, o da küme düşmemek. hiçbirinin en ufak bir avrupa kupası vizyonu yok. gitseler bile zaten şikayet ediyorlar neden gittik diye. ligimiz eskisi kadar para da etmiyor. euro/dolar kurunun hali ortada. bu radikal dönüşümü gerçekleştiremezlerse çok yakında büyüklere kafa tutabilen takımlardan her maç 5-6 yiyecek takımlara dönüşecekler, benden söylemesi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın