• 20
    konunun içinde var olduğu için durum çok karışık aslında.

    şimdi eğer var diye bir sistem olmasa ve hakem bu penaltıyı tekrar ettirmiş olsa, şöyle yorum yapılacaktı; hakem tekrar ettirdi çünkü kalecinin penaltı atanı rahatsız ettiğini düşündü. yalnız bunun kesinliğini bilemeyecektik. hakem belki art niyetli olarak tekrar ettirmişti ama maç sonu yorumlara göre raporuna "kaleci valencia'yı rahatsız ediyordu o yüzden tekrar ettirdim" yazıp konuyu kapatırdı.

    var sistemi olduğu için durum başka yere gidiyor. var sistemi aslında doğal olarak orada duruma müdahil oluyor. yani diyor ki kaleci penaltıdan önce ileri çıktı. kritik nokta da burası; burdan sonrası orta hakeme kalıyor. eğer hakem var odasına "kaleci penaltı atanı rahatsız etti" dediyse, sorun yok. yani tamamen yorum hatası diyebiliriz zira rahatsız ettiği falan yok, kalecinin vücudunun ne kadar önde olduğu önemli değil, ayakları önemli; kalecinin bir ayağı da çizgiden öyle dramatik bir şekilde ilerde falan değil. sonuç olarak hakem hatalı karar vermiştir, insiyatifini fener lehine kullanmıştır, fenere kıyak çekmiştir deriz en fazla. zaten işleri güçleri kıyak çekmek, o yüzden daha da ileri gitmez durum. fakat eğer hakem böyle bir yorumda bulunmamış ise ve var odası direk olarak penaltı tekrar kararı vermişse burda işte büyük skandal var demektir. var'ın böyle bir yetkisi yoktur, hakemi bu pozisyonu yorumlamak için izlemeye davet etmesi gerekirdi. işte bu kural hatası mıdır değil midir bilmem ama bu durumda sonuç olarak sivas-galatasaray maçının hakem ve var odasına kesilen cezaların aynısının bu ekibe de kesilmesi gerekir. bunun içinde var kayıtlarının ne olduğunu bilmeye hakkımız vardır.

    kritik noktayı tekrar vurgulayayım; hakem var odasına kaleci rahatsız etti dediyse var'ın bir suçu yoktur. demediyse hem hakem hem var suçludur zira var odası penaltı tekrar edilsin demiş olsa bile hakemin tekrar ettirmemesi gerekiyordu. hakemin ben izlemek istiyorum deme şansı yok, o yüzden var'ın yetkisi dışında bir kararını reddedip oyunu devam ettirmesi gerekiyordu.

    (bkz: 29 ocak 2023 fenerbahçe kasımpaşa maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın