• 423
    günden güne tadı kaçan spor dalı. futbol içinde amatör ruhu barındırırken güzeldi. sermayenin oyuncağı değilken güzeldi. taktik maktik ayağına geri paslar yan paslar yutturulmazken güzeldi.

    büyük takımların karşılaşmaları heyecan doluydu. skordan bağımsız zevkliydi. şimdi herhangi iki büyük takımın karşılaşmasında ilk yarı banko 0. ikinci yarı da 1-2 gol görebilirsen ne mutlu. teknik ve yetenekli futbolcudansa koşan ve yan pas geri pas yapan kalaslar evla bugünlerde. misal de paul, misal kovacic.

    en ufak palazlanan oyuncular için kapı 50 milyon euro'lardan açılıyor. kariyerinde bir sezon 15 gol 10 asist yazan hücumcular bile 100-150 milyon euro'larla telaffuz ediliyor. sermaye futboldaki rekabeti öldürdü. eskiden doğu avrupa takımları iyi kötü yarışabiliyordu. şimdi bırakın 5 büyük ligi, o liglerdeki 3’er 5’er takım harici dahi rol oyuncusundan ötesi değil.

    futbolu öldüren sadece amatör ruhun kaybolması veya sermaye mi ? elbette hayır. rüşvet ve yolsuzluklarla yıllardır anılan fifa ve uefa da baş sorumlular. futboldaki rekabeti korumak, futbolu evrenselleştirmekle yükümlü bu kurumlar, 3-5 sermaye sahibiyle ve kulüple ortak çanak tutmuş gidiyorlar. chelsea, m.city, psg, real madrid vs. gibi takımların 1 oyuncu için ödediği bonservis, hatta bırakın bonservisi yıllık maaş dahi çoğu avrupa kulübünün yıllık bütçesinden fazla. rekabet edebilmek için ya ultra şanslı olup alt yapından mucize bir jenerasyon çıkaracaksın, bakın 1-2 oyuncu değil komple jenerasyon, ya da gidip avrupa liginde oyalanacaksın. hatta avrupa ligi dahi artık zor, konferans liginde kendi kendine takılacaksın.

    halbuki futbolu yöneten kurumların vazifesi en başta rekabeti yaymak olmalı. peki onlar ne yapıyor ? uydurmuşlar bi lig sıralaması yok efendim torba sistemi, sistemde güçsüz olan ülke ve takımları gittikçe dışlıyorlar. bir yanda yunanistan, türkiye, polonya vb. şampiyonları “şampiyonlar” ligine gidemezken, öbür yanda italya ispanya ingiltere 4.’leri turnuvada boy gösteriyor. pastadan paylarını alıp makası git gide açıyorlar. hadi es kaza elemeleri geçip turnuvaya katıldın diyelim, yine uefa yakanı bırakmıyor atıyor seni 4. torbaya, boğduruyor devlere. hatta bırak 4. torbayı 3. torba dahi averaj takımı muamelesi görüyor. e kardeşim bu kulüpler turnuvaya katılamazsa, katıldığında devlere boğdurulursa nasıl büyüyecek ? nasıl rekabet edecek ? bu makas daha nereye kadar açılacak ? peki ne olmalı ? burada futbolu kökten kurtaracak ne donanımım ne yetkim var. ama bir örnekle kıyaslamak istiyorum. basketboldan çok anlamam, ama bildiğim kadarıyla nba yönetimi bütçe kısıtlamalarıyla ve zayıf takımlara nba draft'larında öncelik tanıyarak (ve belki bilmediğim başka yollarla) takımlar arası uçurumun açılmasına engel oluyor. yanlışım varsa bilen arkadaşlar düzeltirler. yani yapmak isteyen bir şekilde yapıyor. ama futbolda bu uçurumdan, bu makas aralığından fifa da, uefa da, büyük kulüpler de son derece memnun. işin trajikomik yanı 50-100 bin euro'ların hesabını yapan bu dışlanmış ülkelerin dışlanmış takımları bir de ffp ayağına daha da küçük kalmaya zorlanıyor. yatırım yapıp risk alarak büyümek istesen demoklesin kılıcı başında sallanıyor. en komik yanı ise cezalar. zaten maddi zorluk yaşayan bu kulüplere para cezası kesmek nedir allah aşkına ? en önemli gelir kaynağı olan avrupa kupalarına katılımdan men etmek nedir ?

    velhasıl tartışılacak çok konu var. özetle futbol içindeki mücadele ruhunu, amatör ruhu kaybettikçe ilgi de kayboluyor. büyük kulüpleri izleten messiler, ronaldolar, neymarlar da yavaş yavaş sahneden çekiliyor. insanlar taraftarı olduğu kulüp dışında bir maçı izlerken işkence görüyor sanki. ilgi ve alaka zamanla azalıyor.

    zaman geçiyor, futbol ölüyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın