• 192
    bir maçta x takımı adına çıkan sonucun kaç şutta ya da pozisyonda olduğunu söylemek gerekiyor. görüyorum sağda solda mesela, 2.41 xg’den 1 gol anca üretildiği söyleniyor. iyi tamam da mesela 4 şutta mı buna ulaştın, yoksa 10 tanesinin kaleyi bulduğu 14 şutta mı? elbette 4 şutun bu sonucu vermesi daha net pozisyonlar olduğunu gösteriyor. yoksa orta sahadan kalecinin kucağına sabaha kadar top at, xg 10 küsür de olur.

    işte bu tarz eksik ve amaçsız söyleniyor, insanları da bu kızdırıyor. haliyle elbette saçma sapan, hiçbir işe yaramayan bir şey ortaya çıkmış oluyor. xg ilk çıktığı zamanlarda epey büyük bir furya olmuştu, kimse ne anlayıp anlayamadığını bilmeden savunuyordu. ben de buna uyuz olmuş, anlamayan taraftan saçma olduğunu düşünüyordum. halbuki eksik bir şeymiş.

    topla oynama yüzdesi, kaleyi bulan ve toplam şut ile belirtildiğinde bir anlam kazanan, onda da sizlere yorum yapma imkanı veren, pozisyon değerlendirici. tek başına asla bir anlam ifade etmiyor, bilinmezlikten başka bir şey değil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın