• 174
    bu istatistikle alakalı iki temel sorun var. istatistikte sorun yok ama değerlendirilmesi ile alakalı iki sorun.

    birincisi xg yani "expected goal" türkçesiyle gol beklentisi kavram olarak sakıncalı. çünkü istatistik özünde bir çok benzer şutu temel alarak aslında "çekilen şutun" kalitesi ile ilgili bir done veriyor. örneğin ilk hafta oynadığımız antalya maçında* haji wrightın muslera ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda muslera oyuncunun çalım atma isteğine el koyarak topu çekti aldı. bu xg istatistiğine yansımadı çünkü bu pozisyonda bir şut çekilmedi. yani kalenin içinde bir futbolcu topa dokunamazsa yani şut olmazsa pozisyon çok ciddi de olsa bu istatistikte yer almaz. dolayısıyla istatistiğin "gol beklentisinden" ziyade "çekilen şutun kalitesi" istatistiği olarak güncellenmesi ve yorumlanmasında fayda var.

    ikinci problem ise daha yapısal. çekilen şutların kalitesinin olasılıksal hesapla belirlenmesi güzel. ancak bu olasıkların toplanması ve toplu olarak bir gol sayısı olasılığı belirlenmesi bir problem. yani matematiksel olarak bir şutun gol olma olasılığı yüzde 10 iken 10 tane bu şuttan attığınızda 1 gol beklentisi oluşması teorik olarak sorunlu. olasılık teorisinde bu olasılıkların hepsi birbirinden bağımsız olaylar ve mutlak toplam yapılarak bir yüzdenin mutlak bir gol sayısına evrilmesi söz konusu değil. bu durumu daha sonra olasılık teorisinden bahsederek daha detaylı da açma şansım olur umarım.

    yani çok değerli bir istatistik sonucu olmasının yanında okuma yaparken her bir şutun kalitesine ilişkin bir veri olarak okunursa istatistik isabetli sonuçlar verecektir. bunun yanı sıra toplu bir okumadan ziyade tek tek şuta ilişkin verileri değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.

    einstein'ın çok değerli bir lafıyla bitireyim.

    ölçülemeyecek hiçbir şey yoktur. henüz ölçecek enstrümanlara sahip olmadığımız gerçeği vardır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın