• 173
    11 eylül 2022 kasımpaşa galatasaray maçı'nda iki takımın şut sayısı ve isabetli şut sayısı gibi gerekli istatistiklerine baktığımızda, şut sayısında galatasaray'ın bir adım önde olduğunu, isabetli şut sayısında da kasımpaşa'nın üstün olduğunu görebiliriz. bu durum maçı izlemeyen birine müsabakanın hakkının beraberlik olduğunu düşündürebilir.

    oysa gerçekte girdiği az sayıda net pozisyonu golle sonuçlandıran; onun dışında uzaktan cılız şutlarla kaleyi yoklayan, 30-35 metreden şişirilen toplarla bile bir şekilde muslerayı bulan bir kasımpaşa vardı maçta.

    maçı izleyen herkes görecektir ki galatasaray daha fazla pozisyona girdi ve birbirine yakın olan isabetli şut istatistiğinin aksine gole daha yakın olan taraftı. gereksiz istatistik xg'ye baktığımızda kasımpaşa'yı 0.80, galatasaray'ı ise 2.55 görerek bu durumu perçinleyebiliyoruz.

    tabii nadir örneklerde (kötü oynayan takımın 2 penaltı kazanması gibi) xg'nin de yanıldığını görebiliyoruz. tek başına çok fazla anlam yüklememek makul ama futbola bir zenginlik katan istatistiği argüman silahi yapıp kendisine karşı duygusal bir tavıra girmemiz sonra da yerden yere vurmaya çalışmamız son derece manasız duruyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın