resim
Yunus Akgün
Takım:Galatasaray
Mevki:Sağ Kanat
Yaş:24
Boy:1.73
Uyruk:Türkiye
  • 2074
    gayet de yetenekli ve üst düzey futbolcu. yunus’u anadolu’dan veya türkiye içerisindeki herhangi bir takımdan 10 milyon euro’dan aşağı alamazsınız. sadece yerli olarak değil pasaportundan bağımsız da zor kesilecek bir futbolcu. 5 eylül 2022 galatasaray gaziantep fk maçında da kötü performans falan sergilemedi ki gollerde de hep pozisyonun içinde yunus var. gomis’in attığı goldeki işi maç içerisinde bir kere yapmadı.

    pas trafiğine katıldı, topla mesafe kat etti, atağın yönünü değiştirdi ve en önemlisi ceza sahası dışında fazla top kaybetmedi. kendisi de alışacak zamanla. ceza sahası içerisinde 6-7 kişiyle defans yapan takımı zaten dünya üzerinde türkiye’de üç büyüklere karşı oynamadıkça görmek zor. sürekli sağa sola çekme işi bir eksi ve düzeltmesi gerek. yani top gelmeden kararını verip ya çekip vurmalı ya da pasını vermeli. fakat bunu hep ceza sahası içerisinde yaptı. ki bu pozisyonlarda da top kontrolü şiir gibiydi. yani tehlikeli bölgede top kaybı yapmadı.

    en son giderken de böyle yorumlar vardı sonra adanademir zamanlarında öve öve bitiremediler. bu kafayla yine aynı döngü devam eder. sözlükte yazıldığı kadar negatif bir durum göremiyorum. kerem ile kıyaslamaya yorum bile yapmıyorum. şu takımda kalite katan nadir futbolculardan yunus. zamanla daha da iyi olacak ve özellikle takım arkadaşları da yunus kadar inisiyatif almaya başladığında ve topları etkili kullanmaya başladığında yunus çok daha etkili olacak. bazı insanlarda yerli ve altyapıdan çıkmış kişilere karşı bir nefret var önyargı da değil. emin bir sonraki maç gol yedirdiğinde ona da saldıracaklar. zaten altyapıdan yeni çıkmış adam isterse messi olsun yaşı genç oynamamalı henüz toy bunlara göre. demem o ki bu isimler ağzıyla kuş da tutsa yine yaranamaz. saldırılmaya başlanmaları kötü oynadıkları bir maça bakar ki kötü de oynamalarına gerek yok. yıllık 3 milyon net ücret alanlar kadar oynayamazlaraa kötülenirler.

    böyle insanları bir rahat bırakalım. takımda eleştirilecek onca insan var ve sıra yunus’a mı geldi. yunus eleştirilecek son kişilerden. kaldı ki yapıcı eleştiri de değil. adamın doğru yaptığı iş yokmuş, her topu eziyormuş gibi bir algı var. ya maç izlenmiyor ya da art niyet var.

    mertens’e kötü oynadı yazılmadı. o yüzden gelin kıyaslayalım verilerle. mertens 1 kilit pas ile oynarken yunus 3 kilit pas yapmış. mertens 1 kaleyi bulan şut ile oynarken yunus 2 kaleyi bulan 2 de kaleyi bulmayan şut ile oynamış. yunus bu maç diğer maçlara nazaran daha az isabetli pas yapmış bu noktada mertens kalitesini belli etmiş ve yıldız ile genç yıldız arasındaki farkı göstermiş. top kayıplarında yunus 18 kere kaybederken mertens 10 kez kaybetmiş. mertens 3 driblingin 1 inde başarılı olurken yunus 6 da 3 başarıya ulaşmış. yunus 12 ikili mücadelenin 6 sını kazanırken mertens 8 tane ikili mücadelenin 3’ünü kazanabilmiş. bu arada yunus ceza sahası içinde ısı haritasına göre daha altif mertens’e göre. yunus daha derin konumlanmış ama ceza sahasında da epey aktif oynamış. mertens’in orta sahaya yakın konumlanması onun asıl meziyetlerini sergileyeceği yerde aktif olmasını engelliyor. her ne kadar defansif katkıları değerli olsa da bana kalırsa asıl işine ağırlık vermesini sağlamalıyız mertens’in.

    velhasıl kelam veriler gösteriyor ki mertens’e göre daha çok deneyen ve üreten fakat buna paralel daha çok top kaybı yapan bir yunus izlemişiz. karşılaştırılan adam mertens. bu adam zaten mertens kadar isabetle oynasa bir de bu yaratıcılığını sürdürse o zaman zaten yunus dünya yıldızı olacak. her golde yunus’un olması tesadüf değilmiş demek ki. ve yunus’un yaratıcılığının da top kaybı gibi bir geri dönüşünün olması kaçınılmaz. mertens de daha fazla denese daha fazla kaybederdi. fakat önce de belirttiğim gibi sadece ceza sahasında yaptığı topu gereğinden fazla dürtme ve sağa sola çekme işini artık bırakmalı. top kayıplarının muhtemelen yarısı bu şekilde gerçekleşti.

    ceza sahasına girmeden net kararını verip ona göre hızlı şekilde hareket etse hem oyunu seviye atlayacak hem bu gereksiz eleştiriler kesilecek hem de skor katkısı ikiye katlanacak. çektiysen kaleyi gördüysen ve pas opsiyonu bulamadıysan vur yunus. çünkü şutların da iyi. orada topu evirip çevirmekten daha iyi bir seçenek. topla ilişkin çok iyi evet fakat örneğin sneijder bir kereden fazla değmezdi topa ceza sahasında. mertens de evirip çevirmiyor bir kere dönerse dönüyor o kadar. çünkü bu adamlar oyunu aklıyla oynuyor. salt yetenek anlamında sneijder dünyanın en iyilerinden ama bir kere değer ve skoru bulurdu. sneijder olmasını kimse beklemiyor fakat sneijder yunus’un bu pozisyonlarından 3 tane bulsa 3 tane skor oluyordu. yunus da sneijder olmaya çalışsa 3 tanesinden 1’ini skor yapsa zaten her maç gol katkısı vermiş olur. eksikleri var ve çalışmalı. fakat kötü oynamıyor sadece gelişecek. karar verme kabiliyeti de her yaşta gelişebilecek bir özellik. bütün iyi yaptıklarını yok sayıp kendisine kötü oynuyor demek kötü kalplilik.
App Store'dan indirin Google Play'den alın