• 12
    ismini helenlere karşı isyan ederek haşmonay hanedanlığını kuran yahudilerden almaktadır.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hasmonean_dynasty
    aslında helenistik ve roma imparatorluğu döneminin asi çocukları da diyebiliriz. zira o dönemde vizigotlar - germenler - galyalılar (asterix & obelix) dışında romalılara isyan edebilecek kimse yoktu.
    agustus'un güçlendirdiği roma orduları gelene kadar epey hüküm sürmüşlerdir.

    aynı zamanda maccabi bir nevi işçi anlamına da gelmektedir. çalışan işçi sınıfına verilen isimlerden biridir, bu sebeple herhangi bir spor takımının ön adı maccabi ise güzel mücadele vermesi beklenir. "sonuna kadar (masada ruhu diyebilirsiniz: https://en.wikipedia.org/...rst_Jewish-Roman_War ) masada gezdiğim arkeolojik kalıntılar arasında antik kuşatmayı ve savaşı canlı olarak hayal edebildiğim ender yerlerden biridir, fırsatınız olursa tavsiye ederim"

    roma imparatorluğu - yahudi savaşları ile ilgilenenler bu adreslerden okuma yapabilir. (ah evet o zamanlar filistin filan yok tabi, titus o zamanların harikası olan tapınağı ikinci ve son kez olarak yerlebir eder, roma katliamları sonrası vilayete filistin adını vererek coğrafyadaki yahudi varlığını tarihten silmeye çalışır. daha sonra ingilizler osmanlı'dan fethettikleri bölgeye filistin valisi atarlar - böylelikle yenilgiyi hazmedemeyen araplar 60 yıllık filistin kurtuluş örgütü ismini buradan alarak ortaya çıkar filan falan sonrası hepimizin bildiği okuduğu durumlar. arkeoloji için kudüs müthiştir bu arada , kazdıkça roma devri caddeleri filan çıkıyor ortaya, restorasyon muazzam, bir merdiven inerek 2000 yıl geriye gidebilirsiniz)

    maccabiler tüm bu isyan, direniş ve varoluş ruhunu taşıdığından o ismi alan takımları her zaman biraz dikkatle izlemekte fayda var.
    baskette bir dönem maccabi tel aviv efsaneydi, futbolda da maccabi tel aviv - maccabi haifa arası karşılaşmalar derbi havasında geçer.

    ekleme: maccabi tel aviv'in stadına yürüme mesafesinde iki türk büfe/lokantası vardır.
    babacım ve mutfak, lahmacun, döner, iskender sunarlar. maç günleri bira eşliğinde dürüm döner satışları yoğundur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın