• 2739
    tff'nin 59'dan beri düzenlediği birincil organizasyon süper lig'dir.

    şampiyonluk sayıları :
    galatasaray : 22
    fenerbahçe : 19
    beşiktaş : 14
    trabzonspor : 7

    1957 ve 1958 yıllarında süper lig kurulma öncesinde birincil olarak arz edilen organizasyon federasyon kupası'dır.

    şampiyonluk sayıları:
    beşiktaş : 2

    bundan öncesi için birincil olarak düzenlenen bir organizasyon mevcut değildir. gerek gazete küpürleri, gerek bazı kaynaklar bunu onaylıyor.

    1957 öncesi diğer tff organizasyonları:

    1- cumhuriyetimizin ilk yıllarında yapılan ve birkaç haftada sonlanan türkiye futbol birinciliği; rekabetin olmadığı, takımların ciddiye almadığı sadece maksat futbol şenliği olsun amacıyla yapılmıştır. büyük takımların çoğu zaman b takımı ile çıktığı organizasyondur. (türkiye kupası'nın eski versiyonu diyebiliriz)

    2- daha sonra organize edilen "milli küme" ise her ne kadar birincil bir turnuva olarak yapılmayı planlansa da ülke çapında bir turnuva olamamıştır. bu yüzden 1950 yılında iptal edilmiştir.

    bu organizasyonların hepsi ülkenin en popüler ligi olan "istanbul ligi" gölgesinde kalmıştır. bu organizasyonlar ara ara yapılıp sonlanırken "istanbul ligi" 1959 yılına kadar soluksuz devam etmiştir.

    sonuç olarak tff organizasyonlarının amaçları ve önemi bellidir. özet olarak, tff düzenledi diye " ülkemizin en büyüğü yani şampiyonu " yakıştırması 1957 öncesi için söylenmesi çok abestir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın