resim
İlkay Gündoğan
Takım:Barcelona
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:33
Boy:1.80
Uyruk:Almanya
  • 303
    kendisi vesilesi ile bir dusuncemi tekrar dile getirmek istiyorum. bizdeki yerli oyuncu ve altyapıdan yetişme kavramlarını tekrardan gözden geçirmeli hatta değiştirmeliyiz.

    düşünce yapımda bir yanılgı veya bilgilerimde bir eksiklik varsa düzeltiniz lütfen. bizde yerli dediğimizde ülkede üretilmiş, milli dediğimizde ise tamamiyle öz kaynaklar kullanılarak ülkede üretilmiş anlamı anlaşılmaktadır. buradan yola çıkacak olursam mesut özil vb gibi, pasaportunu geçtim altyapi eğitimini dahi yurt dışında almış olan, hiç bir sporcunun ne yerli ne milli sayılması doğru gelmiyor. adı üstünde, milli kavramından daha esnek olmasına rağmen, yerli kavramının tanımına dahi uymuyor. bundan mütevellit türk pasaportu dahi olmuş olsa altyapı eğitimini ülke sınırları içerisinde almamış olan hiç bir sporcu yerli statüsünde sayilmamali. o yüzden gurbetçi diye lanse ettiğimiz isimler yabancı statüsünde bulunmalı.

    ayrıca pasaportu farketmeksizin altyapıdan yetişen herhangi bir sporcu ise yerli statüsünde sayılmalı. beknaz almazbekov u bildim bileli galatasaray altyapısında oynuyor. ınternette araştırma yapınca da, daha 17 yaşını doldurmamış olan oyuncumuzun 2018 yılında, 13 yaşında florya' nin kapısından girdiğini gördüm. şimdi beknaz tamamiyle bizim ürünümüz olmasına, ülke sınırlarında altyapı eğitimini almış ve yetişmiş olmasına, ragmen biz bu oyuncumuzu yerli statusunde oynatamiyoruz. ee o zaman nerede kaldı yerli kelimesinin anlamı.

    günümüzde dünya ülkeleri farklı genden, kökenden vatandaşlara ev sahipliği yapmakta artık. bu konuda sosyoloji alanına hakim arkadaşlar daha doğru daha net bilgiler vereceklerdir. kendilerinden ricam hatam varsa beni uyarmalarini isterim. mesela afro amerikali diye bir tabir var. ya da yedlin için daha önce okuduğum bir yorum (bkz: #3084712). bırakın ülkeyi, şehirlerde bile o şehrin 3-4 kuşaktır var olan yerlisini bulmak zorlaşıyor gün geçtikçe.

    bu düşünceler belki gereksiz, belki yanlış, belki saçma gelebilir. ama ülke futboluna, altyapıya ve ülke futbolunun ekonomik sorunlarına olumlu anlamda çok şeyler katacağını düşünüyorum. zaten mevcut haliyle yerli oyuncu bulmada sorun yaşayan takimlar, daha da zorlanacak. nihayetinde ise altyapıya daha cok bakmak zorunda kalacaklar. üstelik sadece türk pasaportlu değil yabancı pasaportlu olan (fıfa' nin bu konuda talimatları olduğunu hatırlıyorum. belirli bir yasin altı profesyonel sözleşme imzalayamiyor. ama ailesi ile birlikte izinler alınarak getirilebilir diye anımsıyorum.) gençleri de altyapı ürünü olarak çıkarabilecek ve yerli olarak oynayavilecegiz. bunun için gerekli düzenlemeleri yapabilecek yonetilerimiz, siyasetçilerimiz de mevcut zaten!

    (edit: ekleme)
App Store'dan indirin Google Play'den alın