• 24
    ülkemizde görev yapanlarının futbolda çalışan kısmı "faul" konusundan zerre çakmamaktadır. ligimizin bu kadar temposuz ve zevksiz olmasının en büyük nedeni çok sayıda çalınan faullerdir. halbuki hakemlerimiz biraz daha dengeli ve oyuna karışmayan bir yapıda maç yönetse eminim hakemlerin tartışılma oranı ciddi şekilde azalır.

    aslına bakılırsa hakemlerimizin faul konusuna takmasının çeşitli sebepleri var. bazı hakemlerimiz her yere düşene çalayım nasıl olsa çoğu fauldür mantığında maç yönetiyor. hal böyle olunca sürekli dat dut hakemin düdüğüyle kesilen oyundan kimse hayır görmüyor. bu kategorideki hakemlerimizin bir diğer amacı da "düdük bende" imajı yaratarak futbolcuları sindirmek ve böylelikle olası bir gerginlikten, hakemi aldatma pozisyonlarından kurtulabilmektir.

    bazı hakemlerimiz ise ceza sahası çevresinde faul çalmaya cesaret edemiyor. halbuki ligimizdeki teknik oyunculara en fazla bu bölgelerde faul yapılıyor. hakem, burada çalmadığı faulleri ise orta saha ve çevresinde sık sık ve gereksiz bir biçimde çalarak arayı kapatmaya çalışıyor ki bu da durumu daha da berbatlaştırıyor. maç içinde zıvanadan çıkan hakemimiz aynı tip faullerde bir tarafa çalıp diğer tarafa çalmayınca ortalık karışıyor, futbol namına bir şey kalmıyor. böyle hakemlerin futbola bakış açılarındaki arızaların giderilmeden tekrar maçlarda görevlendirilmesi de işin ayrı bir komik tarafı.

    hakem seminerlerinde öncelikle öğretilmesi gereken bir maçta 45-50 faul düdüğü çalınmaması gerektiğidir. adam gibi bir mhk başkanımız olsa bütün lig maçlarından örnek ikili mücadele pozisyonları getirir ve hakemleri ciddi olarak uyarır. çünkü bir futbolsever olarak her omuz omuza mücadelede faul çalan hakemler yüzünden ligimizden tiksinmeye başlıyorum. maçın izlenilebilirliğini oldukça düşüren bu düdük çalma sevdamızdan hakemlerimizin vazgeçmesi gerekir. olur da maçlarda çalınan ortalama faul düdüğü sayısını 25 civarına çekebilirsek bu ligin kalitesi de artar, izlenilme oranı da. ayrıca az düdük çalmak hakemin üstünde hissettiği baskıyı da azaltır, böylece daha az hatalı karar verilir. çok ütopik duruyor ama hakemlerimiz adil ve az sayıda düdük çalmak zorunda. yoksa ünlü düşünür ümit davala'nın dediği gibi bu ligden cacık olmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın