resim
Lionel Andrés Messi Cuccitini
Takım:Miami
Mevki:Sağ Kanat
Yaş:37
Boy:1.70
Uyruk:Arjantin
  • 2913
    şahsımca tüm zamanların en iyi futbolcusu.
    tanımımızı yaptığımıza göre gelelim asıl konuya. evet xavi ve iniesta müthiş futbolculardı ve haliyle messi’yi de daha iyi yapıyorlardı. fakat buradan yola çıkarak aha messi sistem oyuncusu, sistem yoksa messi yok demenin son derece fanatik bir yorum olduğunu düşünüyorum. futbol bir takım oyunu. bireysel bağlamda bir yere kadar taşıyabiliyorsun takımını. özne kim olursa olsun takım oyununa bağlı bir sporda takım başarısı yakalabilmek için takımın iyi olmak zorunda. bunun lamı cimi yok. bireysel olarak yine müthiş işler yaparsın -ki messi her daim yaptı- fakat tek başına bir takıma şampiyonluklar kazandıramazsın. adam messi.. elbette xavi, iniesta, alves ya da muadilleri ile oynayacak. en büyük rakibi cristiano ronaldo da toni kroos, luka modric, karim benzema, xabi alonso gibi müthiş futbolcularla oynadı. herkes istiyor ki messi getafe ayarında bir takımla şampiyonluklar yaşasın. bugünden pek anlaşılmıyor olabilir fakat bundan 10 sene sonra baktığımızda son senelerin çöp kadrosu barcelona ile yaptıkları daha iyi anlaşılacak.
    gelelim arjantin konusuna. bir çoğunuz sonuç odaklı bakıyor futbola. dünya kupası’nı kazansaydı müthişti, finalde kaybettiği için başarıız.. öyle mi?! fakat söz konusu kişi messi’dir, kendi seviyesinin oluşturduğu beklenti tek başına dünya kupası kazanmasıdır. neden ronaldo’dan kimse tek başına dünya kupası şampiyonluğu beklemiyor? neden messi? dünya kupası alamadığı için eleştirenleri bu açıdan ele aldığımızda, kendileri bile farkında olmasa da messi’nin en azından günümüzün en iyisi olduğunu itiraf etmiş oluyorlar. ki yıllardır portekiz’in kadrosu arjantin’in kadrosundan daha iyi ve katbekat daha dengeli. ama bunu izah edemiyorsun işte. sorsan arjantin daha iyi denilir. yok öyle bir şey. hücumcu haricinde diğer mevkilerinde top seviye futbolcular yok. 2018 dünya kupası finalisti hırvatistan’ın merkez ortasahada oynayan iki futbolcusunu ele alalım. biri modric, diğeri ivan rakitic. o sezon biri barça’nın banko orta saha oyuncusu, diğeri diğeri real madrid‘in banko orta saha oyuncusu. şimdi güzel kardeşlerim; elinizi vicdanınıza koyunuz ve arjantin’in 2014 dünya kupası finali yapan kadrosunun iki merkez orta sahasını söyleyin.. eğer bu soruyu başarıyla geçtiyseniz -ki %90’ınız burada elendi- bu futbolcuların kariyerlerini düşünün. neler yapmışlar? hangisi top seviyeye çıkabilmiş? ronaldo ile kıyaslamamın sebebi de şu; messi’yi fütursuzca eleştirenlerin azılı ronaldo hayranı olduğundan emin olmam ya da öyle düşünmem.
    yukarıda da belirttiğim gibi bu bir takım oyunu ve en üst seviye başarıyı hedefliyorsan sahadaki takımın dengeli olmak zorunda. o dönemki arjantin’e de baksanız, şu an ki psg’ye de baksanız büyük dengesizler mevcut. iki takımda da hücum kısmı tabir-i caizse ferrari gibi. fakat ortasahalar tel tel dökülüyor. şu anki psg kadrosunda verratti hariç bu adam şampiyonlar ligi kazanan takımda banko 11 oynar diyebileceğiniz biri var mı? (wijnaldum’u ayrı tutuyorum zira hem süre alamıyor hem mutsuz olduğu konuşuluyor, hem de prime dönemini geçti) paredes ile, danilo ile, idrissa gueye ile olmaz bu işler.
    yeni bir takım, görece mutsuz geçen bir süreç, homesick sorunu, hocanın etkisizliği, toplama takım görüntüsü, neredeyse 8 numara gibi merkezde oynatılması, yaşlanmış olması vs. gibi sebeplerden ötürü bu sezon top seviyesinden epey uzak, ben de farkındayım. üşenmedim ve istatistiklerine baktım; bu sezon 23’ü ilk 11 olmak üzere 25 maç 7g/10a yapmış. 25 maçta 17 gol katkısı. bu istatistikleri prime hazard, de bruyne falan yaptığında ağzımızın suyu akıyor. işte messi seviyesi bambaşka bir seviye olduğu için ve farazi konuşuyorum; ortalama 25 maçta 40-45 gol katkısı yaptığı dönemler olduğu için bu performans kesmiyor haliyle kimseyi. böyle olur, bir yerden sonra kendi peak’inin kurbanı olursun. sizi de anlıyorum. :)
App Store'dan indirin Google Play'den alın