• 43
    4 aralık 2021 galatasaray altay maçına kadar süren istatistik. galatasaray futbol takımı süper lig 2021-2022 sezonunda 4 aralık 2021 galatasaray altay maçına kadar kullandığı 92 kornerden gol atamamıştır. bu maçta kullanılan 12 korner ile toplam kullanılan korner sayısı 104'e ulaşmış olup galatasaray bu maçta bulduğu gol ile 101. kornerde golü bulmuştur.

    bu gerçekten göze kötü bir istatistik gibi gözükmektedir. peki gerçekten öyle mi?

    chris anderson ve david sally yazdıkları the numbers game: why everything you know about football is wrong kitabında korner ile ilgili yaptıkları çalışmadan bahsediyorlar. buna göre 2010-2011 sezonunda premier league'de 134 maçta atılan 1434 korneri inceliyorlar. bu kornerlerin kaç tanesinin şuta dönüştüklerini analiz ediyorlar. 1434 kornerin sadece ve sadece yüzde 20.5'i şuta dönüşüyor. daha sonra bu şutlardan kaç tanesinin gole dönüştüğüne bakıyorlar.

    bu noktada kornerler sonucu oluşan 9 şuttan sadece 1'i gol oluyor. yani kornerler sonucu çekilen şutlardan yalnızca yüzde 11'i gole sebep oluyor. yani kornerlerin her birisi 0,022 gol demek.

    bu veriyi aldıktan sonra galatasaray ile alakalı yukarıda bahsettiğimiz analize geri dönelim. biz bu sene attığımız 101. kornerde gol attık. peki yukarıdaki analize göre kaç tane atmamız gerekiyordu? 101 ile 0,022'yi çarptığımız zaman elde edilen sonuç 2,22. yani tam sayı olarak ifade edersek 2 gol atmamız gerekiyordu. biz kaç tane attık? 1 tane. bu kadar yapılan eleştirilerin; futboldan anlamıyor, çağın gerisinde kaldı söylemlerinin sebebi atılamayan 1 gol. yanlış anlaşılma olmasın galatasaray'ın fatih terim ile bir süredir (hatta sadece bu sezon değil 2020-2021 sezonunda da) başarısız gittiğini iyi bir oyunu sahada göremediğimizi (bu sene özelinde uefa avrupa ligi 2021-22 sezonu e grubu maçları hariç) ben de düşünüyorum.

    bakın ben fatih terim'ci veya domenec torrent'çi a'cı b'ci değilim. dileyen yazmış olduğum torrent entrysine de bakabilir. (bkz: domenec torrent/#3346314)

    burada kast ettiğim nokta özellikle bilginin anlık olarak inanılmaz şekilde yayıldığı günümüz dünyasında futbol da bu konudan nasibini alıyor. bir konu ile alakalı bir yorum kitleleri inanılmaz etkiliyor. ve sürekli o problemin gerçekten problem olup olmadığı tartışılmadan esas nokta olarak sadece problem ve varlık kabulü ile yorumlar yapılıyor. bu bence doğru değil. eleştiri bizi ileri götüren yegane şeydir. umarım eleştiriler doğru yerlere yapılır ve galatasaray'ımız ileri gider.
App Store'dan indirin Google Play'den alın