• 1
    halk arasında "yerli statüsü" olarak bilinen düzenlemenin fıfa ve tff tarafından adlandırılan, fifa'nın aslında hangi futbolcuların ulusal takımlarda oynayabileceğini belirlemek üzere çıkarttığı ancak tff'nin dolaylı olarak kulüpler için de uyguladığı futbolcu statüsü.

    fifa statüleri kitabının "eligibility to play for representative teams" başlığı altında hangi futbolcuların hangi şartlarda ülkelerin milli takımlarında oynayabileceği, sonradan vatandaşlık alanların durumları, çift vatandaşlığı olan futbolcuların yapabilecekleri tercihleri, kısa zaman önce yürürürlüğe giren milli takımı sonradan değiştirebilme şartları geniş kapsamda düzenlenmiştir.

    buraya kadar her şey olağan ve normal olsa da normal olmayan durum tff'nin bu statüyü hem a milli takım hem de kulüpler için aynı anda uygulamaya kalkmasıdır. oysa bir futbolcunun yerli statüsünde sayılabilmesini sadece "a milli takımda oynama uygunluğuna sahip" olarak görmek yerine o kulübün altyapısında yetişmiş olması, türkiye'de doğmuş ve eğitim almış olması gibi yan şartları da sunabilmiş olsa bugün beknaz-ferdi-mesut gibi alakasız ve tutarsız örnekler oluşmayacaktır.

    bugün bir kulübün tff müsabaka statüsüne göre bir futbolcuyu yerli olarak oynatabilmesi için tek koşul "a milli futbol takımında oynama uygunluğuna sahip olması"dır.

    adım adım gidelim;

    1-) türk vatandaşısınız. daha önce başka bir ülkenin a milli takımında forma giymediniz. a milli takım uygunluğuna sahipsiniz. yerli statüsünde oynayabilirsiniz. ör: kerem aktürkoğlu

    2-) çift vatandaşlığınız var. hem türk hem hollanda vatandaşısınız. daha önce başka bir ülkenin a milli takımında forma giymediniz. a milli takım uygunluğuna sahipsiniz. yerli statüsünde oynayabilirsiniz. ör: ömer bayram

    3-) çift vatandaşlığınız var. hem türk hem alman vatandaşısınız. (burada aslında hem türk hem alman vatandaşı olamıyorsunuz almanya'ya göre. ama biz gurbetçiler için türk vatandaşlığını bir kart vasıtasıyla sağlıyoruz). daha önce almanya a milli takımında forma giydiniz. yerli statüsünde sayılabilmeniz için 15.06.2015 tarihi dikkate alınır. şayet bu tarihten önce almanya a milli takımında oynadıysanız yerli statüsünde oynayabilirsiniz. ör: mesut özil.
    ancak bu tarihten sonra başka bir ülkenin a milli takımını seçtiyseniz yerli statüsünde oynayamazsınız.

    4-) çift vatandaşlığınız var. hem türk hem hollanda vatandaşısınız. daha önce hollanda genç milli takımında forma giydiniz. yine de yerli statüsünde oynayabilirsiniz. çünkü henüz "a milli takım" tercihi yapmadınız. ör: ferdi kadıoğlu. ancak yerli statüsündeyken tercihini hollanda a milli takımdan yaparsa ilk sezondan itibaren yabancı statüsünde oynarsınız.

    5-) çift vatandaşlığınız var. hem türk hem kırgızistan vatandaşısınız. 15.06.2015 tarihinden sonra kırgızistan a milli takımında görev aldınız. yerli statüsünde sayılmazsınız. ancak;

    a) 21 yaşın altındaysanız
    b) kırgızistan a milli takımında en fazla 3 maç görev aldıysanız.
    c) son maçınızdan itibaren 3 yıl geçtiyse

    fifa talimatları gereği türkiye a milli takımını geri seçebilirsiniz. böylece yerli statüsünde oynayabilirsiniz.

    fifa statü kitabı
    https://digitalhub.fifa.com/...FA-Statutes-2021.pdf

    spor toto süper lig müsabaka statüsü
    https://www.tff.org/...21-2022-SL-STATU.pdf
App Store'dan indirin Google Play'den alın