• 114
    xg ile ilgili eleştirilen şey istatistiğin varlığı değil, istatistiğin yorumlanma biçimi ve bunun üstünden aslında galatasaray'ın çok iyi oynadığının ve sadece tek eksiğinin bitiricilik aktarılması. yani merak etmesin kimse, insanlar aptal değil. bu sitede herkesin yeteri kadar akılı olduğunu düşünüyorum. xg'nin ne olduğunu herkes biliyor.

    gol pozisyonuna girmek elbette önemli fakat burada istatistiği nasıl yorumladığın önemli. bize aylar boyu hem bu sitede hem de diğer sosyal medya uygulamalarında takım aslında iyi, şu kadar xg bulmusuz, hiç sorun yok, golü atabilsek bitecek iş gibi anlatılmaya çalışıldı. burada karşı çıkılan şey bu.

    gol pozisyonuna giriyoruz fakat bunu hangi aralıkta yapıyoruz? örneğin ligde iç sahada oynanan 9 maçın 6 tanesinde geri düşen taraf olmuşuz. elbette geri düştükten sonra yaldır yaldır bastırıp maçı çevirmeye çalışacağız. burada bulduğun xg ile maçı baştan sona domine ettiğin durumlarda bulduğun xg bence aynı değerde değil.

    biz ligde genelde hep geri düşen tarafiz. doğal olarak büyük takım refleksi ile saldırıp pozisyona girmeye çalışıyoruz. bazen atıyoruz puanı kurtarıyoruz, bazen panikle yapılan bu ataklar gole cevrilmiyor.

    ikincisi ve aslında daha önemlisi, 28 aralık 2021 galatasaray denizlispor maçıni örnek alalım mesela. bizim sorunumuz sadece gol aramamak değil. bizim daha temel sorunumuz çok kolay gol yememiz. bu maçı yine 7xg ile tamamlayıp 3 gol atarak 3-0 kazansak kimse buna pek takılmazdı. net galibiyet derdi. bizim daha büyük sorunumuz kalemize gelen her topun gol olması. yani sen istediğin kadar yüksek xg ile oyna. biz örneğin bu maçta 4 gol atsak, bir şekilde yine 4 gol yerdik. ikinci ligin sonuncusu takımdan 3 gol yiyorsak, ligde iç sahada hep ilk golü yiyen bizsek, deplasmanda kaleye gelen her şut gol oluyorsa bizim gol atamamaktan daha büyük sorunlarımız var bence.

    özetle, xg diğer istatistikler gibi kıymetli bir veri ancak bütün oyunu bunun üstünden yorumlayıp, olumsuz her sonucun sorumlusu bu verinin çıktısı gibi yorumlayarak bir de üstüne insanlara cahil muamelesi yapmak bu veri üstünden daha çok uzun süre dalga geçilmesine sebep olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın