resim
İrfan Can Eğribayat
Takım:Fenerbahçe
Mevki:Kaleci
Yaş:26
Boy:1.93
Uyruk:Türkiye
  • 152
    irfan can'ı bu sene alıcı gözle bayağı izledim, ve bu maç da dahil galatasaray'a gerçekten beğeniyorum. neden istediğimiz de bence bariz, takıma ne katabileceği de.

    ben irfan'a baktığımda şu an anadolu'da oynayan açık ara en büyük takım potansiyelli kaleciyi görüyorum. şut kurtarıcılığı iki senedir ortalama üstü (1.10 xg'ye bir gol yiyor aşağı yukarı. bu istatistikte istikrar kısa vadeli patlamalardan daha önemli). hali hazırda en gelişmiş özelliği zaten hava hakimiyeti, 1.93 boyu olmasının yanında bence çıkışları da gayet iyi.

    ama aslında irfan'ın açık ara en göze çarpan özelliği bir kaleci için absürt derecede iyi olan hızı. çok hızlı şekilde kalesinden çıkabiliyor ve buna eşlik eden, arada başına iş çıkaran bir özgüveni var. 26 aralık 2021 göztepe adana demirspor maçı'nda yediği golde çok yüksekten gelen topa kafayla çıkıyor, hatalı pas veriyor, fakat inanılmaz bir süratle geri koşabiliyor. balotelli gerçekten inanılmaz bir şut çıkardığı için avlansa da o hatayı yaptıktan sonra o kadar iyi dönebilecek başka bir kaleci bu ligde yok. bu bizim gibi defans hattını yüksekte kurmaya çalışan takımlar için çok özel bir artı. göztepe'ye çok anlam ifade etmeyen bir özellik olsa da, potansiyel olarak galatasaray'a çok şey vaat ediyor.

    bu da zaten bizi irfan'ın tek ve büyük problemine getiriyor. irfan hata yapmaya çok meyilli bir kaleci. yer alma hatasından çok (ki bu daha büyük bir sıkıntı olurdu) elinin altından kaçırma, zayıf elle topa çıkma, hatalı pas gibi sıkıntıları düzenli şekilde nüksediyor. fakat kalecilerin çoğunda olduğu gibi 27-28 yaşına gelene kadar gelişimi devam edecek, ve 23 yaşındaki bir kalecinin bir defosu olacaksa bu da hata sıklığı gibi düzeltmesi mümkün bir defo olmalı. mesela okan'ın kesinlikle çizgisini terk etmemesi düzelecek bir sıkıntı değil. gelişme gösterebilir, fakat her zaman dev bir eksisi olacak, her takım bunu bilerek çıkacaktır. okan'ın şu anki şut kurtarma formu (ki çoğu giresun'un alçak blok ile oynadığı futbol ve izin verdiği şutlar ile alakalı) sonsuza kadar devam etmeyecektir. belki günü kurtarma kalecisi olarak şu an irfan'dan daha iyi iş yapacaktır, fakat uzun vadede galatasaray'ın planlamasında bence olamaz. ki bunu geçen sene fatih öztürk'ün arkasında kaldığında beyin kanaması geçirecek kadar sinirlenen biri olarak söylüyorum. son not olarak da sadece kurtarış formu ile büyük takımlara alınan son kalecinin harun tekin olduğunu hatırlatayım.

    özellikle galatasaray kalecisinden beklenecek son özellik ise ayağı ve pas kalitesi. göztepe nestor el maestro gelene kadar taktiksiz alt seviye anadolu takımı futbolu oynayan bir takımdı, şimdi ise uzun vurup deli pres yapmaya çalışan bir takımlar. hava hakimiyeti çok iyi olan bir oyuncuları yok, o yüzden irfan'ın bam güm vurduğu uzun toplarda çok iyi bir isabeti yok. pres yerken kısa paslarını, reaksiyon süresini vs görecek kadar izlemedim ama scout ekibinin izlediğini düşünüyorum.tekniğinin gerçekten iyi olduğu ise özellikle yaptığı deli driplinglerde belli oluyor.

    ben muslera'dan geçiş kalecisi olarak kendisini çok uygun görüyorum. bu akşam * bebeğini kaybederek inatla oynadığı bir ayın sonunda puan kayıplarından dellenen göztepe taraftarı ıslıkladı. göztepe'yle ilişkisinin yavaştan kesildiğini ve sezon başında bahsi geçen 3-4 milyonluk bir fiyatın çok daha altına, hatta belki bir oyuncu takası ile (aytaç kara/oğulcan çağlayan'a ilgileri olduğu duyumları bayadır geziyor) bile alınabileceğini düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın