• 1
    clube de futebol os belenenses 1919 yılında kurulan ve maçlarını 19.980 kişi kapasiteli estádio do restelo stadında oynayan lizbon takımı.

    porto, benfica ve sporting lizbon gibi ligin üç büyüklerinin 87 sezonluk katılımının ardından lige 77 sezonla en çok katılım sağlayan dördüncü takım. 1 lig(45-46), 3 portekiz kupası(41-42,59-69,88-89) ve bir adet ikinci lig(12-13) şampiyonlukları var. 2 kez ikinci ve 14 kere üçüncü tamamlamışlar. ilk kez 81-82 sezonunda toplamda 4 kere 2. lige düşmüşler.

    18-19 sezonundan itibaren belenenses sad takımından ayrılarak portekiz 6. liginde mücadele etmeye başlamışlar. 21-22 sezonunda portekiz 4. liginde, 3. lige çıkma mücadelesi veriyorlar.

    --------------
    neden iki tane belenenses isminde takım var? sad ve 17-18 sezonu sonundaki ayrılık olayını aydınlatmak için biraz kafa ütüleyici detaylara girmek gerekiyor, gerçek bir tarihi ve taraftarı olduğu için üstte sıkıcı detaylara ve rakamlara aşağıda girdim.
    --------------

    sad 1999 yılında portekiz futbol federasyonunun a takımın profesyonelleşmesi yani şirketleşmesi için getirdiği bir zorunluluk. mali çöküşü önlemek ve şeffaf bir yapı oluşması için her takım şirket olmak zorunda ve bu takımların hissedarları taraftarlar. a takım şirketleşiyor(sportif a.ş diyelim), altyapı ve diğer takımlarınız kulüp bünyesinde(dernekte) kalıyor. portekiz'in futbol ve basketbol takımlarında sad ibaresini bazı kulüpler isimlerinin sonuna ekliyorlar, spor şirketi olduğunu belirtiyor.

    karmaşıklığı gidermek adına belenenses sad isimli takım cf os belenenses futbol takımının kurmak zorunda olduğu şirketidir.

    2012 yılında kulüp mali krizle karşı karşıya kalınca, şirketin yani belenenses sad %51 hissesini taraftarlar oy birliği ile codecity isimli şirkete satıyorlar. bu şirketin sahibi ve kulübün yeni sahibi rui pedro soares oluyor. kulüp, şirketin 10% hissesini elinde tutacak şekilde satışı gerçekleştiriyor. aynı zamanda küçük hissedar olmalarına rağmen şirket kararlarını reddetme yetkisi ve sattığı hisseleri geri alabilme maddeleri olan özel bir protokolü de karşılıklı imzalıyorlar. taraftar mali kaynak yaratıp, yetkiyi kaybetmemeyi de elde edince onayı vermiş. ikinci ligden birinci lige çıkıyorlar hatta 15-16 sezonunda avrupa liginde bile oynuyor takım.

    2014 yılında kulüp, sattığı hisseleri geri almak istiyor ama anlaşamıyorlar. codecity protokolü bir süre sonra feshediyor ve kulüp ile şirket davalık oluyorlar. 2017 yılında cas kararıyla codecity haklı bulunuyor ve kulüp hisselerini geri alma şansını kaybediyor.

    dava ve uzlaşma çabaları olumsuz sonuçlanınca kulüp belenenses sad şirketinden ayrılıyor ve 18-19 sezonunda portekiz 6. liginde yeniden cf os belenenses olarak kulübü kuruyorlar. a takım ve en üst ligde oynama hakkı doğal olarak belenenses sad şirketinde kalıyor. stadyum kulüp malı olduğu için, amatör ligde oynayan takım stadyumu alıyor, profesyonel takım belenenses sad stadyumsuz kalıyor. stadyum kiralayarak maçlarını oynuyorlar. ekim 2018 de açılan dava ile kulüp isim hakkı, logo, altyapı ve diğer tüm branşlar, stadyum ve 1999 yılı zorunlu sad kuruluşu öncesi şampiyonluklar ile birlikte kulüpte kalıyor. bu dava sebebiyle şirket olan ve taraftar desteği orijinal takıma göre çok az olan belenenses sad logosunu değiştirip, stadyumunu terk etmek zorunda kalıyor.

    27 kasım 2021 belenenses benfica maçı şirket ve tek sahipli takımın garip 9 kişi oynama kararı sebebiyle bambaşka bir hikaye öğrenmeme sebep oldu.

    https://www.transfermarkt.com.tr/...68608/saison_id/2021

    https://www.wikiwand.com/en/C.F._Os_Belenenses

    https://en.wikipedia.org/wiki/C.F._Os_Belenenses

    https://www.reddit.com/..._currently_plays_in/
App Store'dan indirin Google Play'den alın