• 7
    var böyle bir şey. hem altyapıya, hem teknik direktöre, hem altyapıdan çıkan gençlere zul bir durum bu. en azından fatih terim galatasaray'ı için konuşacak olursak bir şeyler gösteren oyuncu (örneğin emin bayram, yunus akgün, ali yavuz kol) az da olsa süre alıyor. özellikle türkiye kupasında. daha rekabetçi olan (ozan kabak önceki dönemden semih kaya, emre çolak) fazlasıyla şans buluyor, hata da yapsa camia olarak arkasında duruluyor zaten. ama mesela 10 dakika bile sahada kalsa inanılmaz sırıtan atalay babacanın, şanlıurfa'da varlık gösteremeyen süleyman luşun oynamasını beklemek fazlasıyla hayalcilik. bu oyuncular neden hazır çıkmıyor diye sorulabilir ama bu başka bir konu.

    altyapıdan çıkan oyuncuların hepsinin iyi olmaması evrensel de bir konu bu arada. barcelona'nın en iyi zamanlarında ciddi süreler alan ısaac cuenca bir dönem bursaspor'a kadar düşmüştü. yine barcelona'dan aklıma gelen tello, bize gelen dos santos, deulofeu ve krkic cuenca kadar olmasa da hayal kırıklığı yaratan diğer isimler. barcelona'yı örnek göstermemin sebebi iyi bir altyapısının olması, bizim gibi kendi liginde rekabetçi olması ve altyapıdan çıkan oyunculara şans vermesi. biz de bence yeterince şans veriyoruz. altyapıyı daha iyi hale getirebiliriz. a takıma çıkan oyuncuların seviyesini artırabiliriz. ama bir şeyler vaat eden, şans bulabilecek oyuncuların bile çoğu rotasyon seviyesinde olmayacak.

    bir de şöyle bir durum var. bazen bazı takımlar ekonomik sebeplerle sayısal olarak da eksik kaldıkları mevkilerde "mecburen" altyapı oyuncularına yönelebiliyor. bir dönem bizde mehmet güven, ferhat öztorun gibi isimler bu şekilde ciddi şanslar bulmuştu. 2020-2021 sezonunda beşiktaş'ta aynı şekilde ersin destanoğlu ve rıdvan yılmaz mecburen oynadılar. özellikle kaleci alabilseler ersin hiç forma şansı bulamayacaktı. beşiktaş bu sürecin sonunda şampiyon oldu, oyuncular da gelişim gösterdiler. ama bunu her sezon liginde şampiyon olmak isteyen galatasaray gibi takımlardan bekleyemeyiz. bizim için doğru olan modeli zaten uyguluyoruz. rakibimizde volkan babacan, fehmi mert günok, olcan adın, bilal kısa örneklerinde olduğu gibi bizde hiç şans bulamayıp sonra kendini gösteren oyuncular olsa altyapıdan çıkan gençler şans bulamıyor isyanını anlarım ama bizde böyle bir durum da yok. bizde bu modele uygun aklıma gelen tek oyuncu efecan karaca. aydın yılmaza bile ne şanslar verdik, hak eden formayı kapıyor. sakin olmak lazım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın