• 10
    galatasaray başta olmak üzere çoğu futbol takımında başarısızlığa sebep olan planlamalardan birisi. geniş kadro iyi bir şey değildir. yararlarından çok zararları vardır. 2020-2021 sezonunda şampiyonluğu vermemizin sebeplerinden bir tanesi de geniş kadro saçmalığıdır.

    2020-2021 sezonu boyunca kanat oyuncularımız sürekli değişti. feghouli-arda başladık, kılınç-babel devam ettik. sonrasında oğulcan-akbaba oldu, onyekuru-babel oldu, en sonunda ise kerem-babel ile bitirdik. üstelik bu dört-beş maçlık seansların arasında daha farklı kanat organizasyonları da oldu. sağ bekte ise omar’la başladık, linnes’le devam ettik, yedlin’i alıp biraz oynattıktan sonra beğenmedik ve şener ile bitirdik. santraforda da falcao ile başladık, diagne ile devam ettik, aralarda oğulcan ve babel oynadı, mohamed gelip oynadı en son halil ile bitirdik. orta sahaya, sol bek’e ve hatta kaleci rotasyonumuza değinmiyorum bile.

    bir futbol takımında sezon içinde bu kadar değişiklik olmaz. hem antrenman kalitesini düşürür, hem sistem oturtamadan sezonu bitirirsin. beşiktaş 2021 yılında 14 kişi ile şampiyon oldu. galatasaray 2018 ve 2019 yıllarında 14-15 kişi ile şampiyon oldu. fenerbahçe 2014 yılında 15 kişi ile şampiyon oldu. sadece türkiye ligi olarakta düşünmemek lazım. istikrarlı ve başarılı olan çoğu dünya kulübü de bu sayede başarı sağlıyor. manchester city dediğimiz takım her sene 21-22 kişilik kadrolar ile 50-60 maç oynuyor. bayern munıch, barcelona ve real madrid’in başarılı olduğu yıllara bakın 24 kişiden fazla oyuncu bulundurmuyolar.

    hatta farklı bir örnek daha vereyim. galatasaray basketbol takımı 2016 yılında eurocup’ı 7-8 oyuncu ile kazandı. diğer sezon euroleague için kurulan 14 kişilik kadro ile ne başarı geldi ne istikrar sağlandı. sonrasında yine dar kadro ile yola devam edince sezon sonunu biraz daha iyi bitirdik. galatasaray’ın 2017 euroleague fisktürüne bakınca dediğimi anlarsınız.

    sözün özü biz yine bir hata yaptık ve 2021-2022 sezonuna yine gereksiz şişik bir kadro ile başlıyoruz. tıpkı geçen sezon olduğu gibi elimizde yine 7-8 tane kanat oyuncusu var. forma bulma şansları birbirine yakın 3 tane santraforumuz var. eğer ben fatih hocayı tanıyorsam yine sezon sonuna kadar sağ kanat-sol kanat-santrafor mevkilerini oturtamaz. morutan-kerem oynar, sonra bir anda değiştirir kılınç-babel oynar, sonra canı sıkılır oğulcan-barış oynar. sürekli kadroyu değiştirip dururuz. santrafor mevkisinde de yine net bir santrafor bulamayıp yama yama katkılar alırız.

    şu anda galatasaray futbol takımında 29 futbolcu bulunuyor. bu sayı çok fazla. 3 tane atyapı çıkışlı oyuncumuz bulunuyor. (berk, kaan, atalay). birisi dördüncü kalecimiz, birisi beşinci stoperimiz, diğeri de artık 7-8 tane sakat olduğu zaman oynayabilecek orta saha oyuncumuz. bu 3 oyuncu ile kesinlikle kiralık olarak yolları ayırmamız gerekiyor. en fazla 100 dakika süre alabilirler. kanat ve santrafor sayısını da azaltıp 2 orta saha almamız gerekiyor. ama iki gün kala bunları yapabileceğimizi zannetmiyorum.

    3 kalecili 24-25 kişilik kadro ile sezona girmek bu kadar zor olmamalı. sürekli şişik kadrolar ile istikrarsız bir kadro döngüsüne girdik. geniş kadro denilen olay neredeyse hiçbir spor kulübüne yaramamıştır ve yaramayacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın